Откъде идва думата парламент?
Откъде идва думата парламент? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Откъде идва думата парламент? Парлале означава говоря, а ментя - лъжа. Оттук ли идва парламент или коренът е парлама?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Този въпрос почти се вписа в парламентарния контрол. Би трябвало да бъде зададен на депутатите. Питанка няма амбиции за Народното събрание, макар че умее да носи отговорност.

Думата парламент не е много древна. Тоест древна си е, но не кой знае колко. От XІ век е. Ако ви звучи латинска, да, така е. Само че това е средновековен латински, не от древен Рим. За първи път се използва в Сицилия. Сицилианският парламент е най-старият с такова име - от 1097 година. Макар че в началото не е бил наричан точно така. Името се появява малко по-късно, но това сега не е от значение. Сицилианският парламент може да е най-старият, но французите налагат думата през XІV век, а после англичаните, образованите среди, сред които са франкофони. Та от XV век я има и в Англия, по френска линия. Идва, разбира се, от латинската дума парле. В италиански е парлале, във френски парле. Иначе на латински е парле и менте, множествено число на менс - дух, съзнание, мисъл. Оттам и ментално. Така че парламент означава - да си изговориш мислите, но много хора да го направят, иначе ще е парламенс. Парламент - говорилня. По-правилно име нямаше как да има тази институция.

В България идеята за парламент предшества доста създаването и. И по френска линия, но и по руска думата е известна. С учредяванeто на Великото народно събрание, съгласно Търновската конституция, официалният термин у нас е Народно събрение, не парламент. Терминът парламентаризъм обаче се появява веднага, тъй като той изразява практикуването на такъв вид демокрация. Не може да се казва народносъбранизъм, нали? Ето как в държавната документация думата парламент я няма, но може да се намери думата парламентарен. Това, разбира се, чак след 1990 година, когато се прави поправка на Чл.1 и се вписва в тогавашната Конституция, че България е парламентарна република. Оттогава думата парламент, парламентаризъм живее нов живот, не сме сигурни доколко пълноценен, но живее.

Сега за думата парлама. Хубаво, турска дума. Жаргонният език я употребява като външен израз, показ. Уви, малко е потъмнил истинското и значение. Тя означава буквално изблик. Но художественият превод е на блясък. За парлама означава за блясък, нещо да лъщи. По този начин, ако парламентът ви си струва много лъскав и бляскав, може и от парлама да идва. А ако има твърде много изблици, добре, пак парлама.

Ментенето също е тук. В специална Питанка сме изяснявали вече връзката между дъха на ментата и лъжата, но ако търсим особени етимологии, има още една. Ламент на средновековен френски означава да страдам звучно, изразява мъка. Пар, пор означава "за". Така че парламент може и да значи място за публично страдание. Мъка, мъка, мъка...

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук