Офертата на ГЕРБ към Радан Кънев показва, че преговорите са сериозни
Офертата на ГЕРБ към Радан Кънев показва, че преговорите са сериозни / снимка: БГНЕС, архив

Офертата на ГЕРБ към Радан Кънев да заеме поста на министър-председател е като че ли скрито послание, че партията с лидер Бойко Борисов е достатъчно сериозна, когато води  преговори с Реформаторския блок и е склонна на всички ходове, за да се сформира правителство. Това каза зам.-председателят на парламентарната група на „БСП лява България” Ангел Найденов.

Той посочи, че няма как отстрани да се прецени доколко сериозни са били намеренията на ГЕРБ, но най-вероятно не става дума за шега, тъй като ситуацията в страната не предполага подобно поведение.

От друга страна, всичко това е своеобразен маскарад, в който отстрани се виждат само маските на участниците и трудно може да се види истинското изражение зад тях, посочи Найденов.

Според него особено трудно ще бъде сформирането на парламентарно мнозинство, което да стои зад бъдещия кабинет. Той каза още, че не изключва категорично възможността АБВ да подкрепи кабинета.

За мълчанието от страна на ДПС Найденов посочи, че този тип парламентарно и политическо поведение не е ново за тази партия. Когато се формира правителство на малцинството и няма стабилна подкрепа на трета формация в лицето на Патриотичния фронт, очевидно, за да се отиде на подобна стъпка, има обещание за подкрепа от друга формация и най-близко е да се помисли, че това е ДПС, посочи Найденов.