Пенсиите ще бъдат увеличени по швейцарското правило през 2015-а
Пенсиите ще бъдат увеличени по швейцарското правило през 2015-а / снимка: БГНЕС
Пенсиите ще бъдат увеличени по швейцарското правило през 2015-а
75986
Пенсиите ще бъдат увеличени по швейцарското правило през 2015-а
  • Пенсиите ще бъдат увеличени по швейцарското правило през 2015-а

През 2015 г. пенсиите ще бъдат увеличени или с 2,4%, при изключване на дефлацията от швейцарското правило, или с около 1,9% при запазване на този елемент във формулата. Това стана ясно от изявление на вицепремиера и социален министър доц. Йордан Христосков, по време на отчета за дейността на министерството в рамките на служебния кабинет.

Христосков подчерта, че държи на първия вариант, който е пресметнат при прогнозен ръст от 4,8% на средния осигурителен доход през 2014 г.

Ако през тази година бъде отчетена дефлация, увеличението на пенсиите трябва да бъде изчислено с изключването й от формулата на швейцарското правило, смята вицепремиерът Христосков. „Аз съм съобщил, включително на заседание на Надзорния съвет на НОИ, да разработват бюджета за държавното обществено осигуряване следващата година с 2,4% увеличение на пенсиите, тъй като нарастването на осигурителния доход за 2014-а се очаква да бъде 4,8%”, обясни министърът.

Останалите параметри, по които се правят разчетите, са заложени в средносрочната бюджетна прогноза, и включват максимален осигурителен доход от 2600 лева и минимална заплата от 380 лева през следващата година. Увеличение на пенсиите от 2,4% би струвало около 190 млн. лева допълнително на бюджета на държавното обществено осигуряване.