Близнашки: Новото правителство може да има успех, ако се работи открито и прозрачно
Близнашки: Новото правителство може да има успех, ако се работи открито и прозрачно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Георги Близнашки за КТБ
75969
Георги Близнашки за КТБ
Георги Близнашки за правителството
  • Георги Близнашки за КТБ
  • Георги Близнашки за правителството

Едно правителство, създадено в сегашните трудни условия, би имало добро бъдеще, ако се работи открито и прозрачно. Това заяви в Котел министър-председателят Георги Близнашки, който участва в тържествения ритуал по случай празника на града.

Според него трудни ще бъдат първите пет-шест месеца, защото трябва да бъдат предприети набор от неотложни и непопулярни мерки, след което нещата ще тръгнат по възходяща линия и благодарение на финансовия ресурс, предвиден за страната ни по Споразумението за партньорство на ЕК с България до 2020 г.

Той припомни, че споразумението предвижда повече от 10 млрд. евро за периода 2014-2020 г. „Към България ще се насочат изключително големи финансови ресурси”, добави премиерът. „Въпросът е да се създадат нормални условия тези средства да се усвояват без злоупотреби и корупционни прояви”, каза той.

Близнашки коментира, че трябва да има правителство на всяка цена и отбеляза, че силно се надява в следващите няколко дни разговорите да придобият по-спокоен и конструктивен тон. „За мен приоритетно е бързото осигуряване на достъп до депозитите на дребните вложители в КТБ”, каза премиерът по повод на решението на парламента за банката.

Той добави, че от служебното правителство са подготвили пакет със законопроекти за стабилизиране на финансите и на банковата сфера. Близнашки допълни, че самата идея, че ще се стигне до фалит на банката, ще има последици за българската икономика. Според него истинската картина ще се изясни, когато банкерът Цветан Василев се прибере в България и окаже съдействие на правосъдието за разкриването на цялата истина.

Георги Близнашки поздрави жителите на Котел с празника на града - 1 ноември. В словото си той посочи, че градът е извор на българщината и че Котел е име в паметта на националното израстване.

„Днес говорим за свобода и независимост в минало време, но не трябва”, заяви той и допълни: „Независимостта трябва да бъде отстоявана всекидневно”. Той призова към памет, която вдъхновява към нови постижения.

Източник: БТА

Други новини от Сливен