„Царство на малките” в СОУ „Емилиян Станев” във В. Търново
„Царство на малките” в СОУ „Емилиян Станев” във В. Търново / netinfo

С истинско „Царство на малките” се сдоби СОУ „Емилиян Станев” във Велико Търново. Две огромни стени в училището са превърнати в място за рисуване. Те са покрити със специална ирландска боя, която позволява на малчуганите да рисуват върху тях с маркери. След това стените могат да бъдат почистени с кърпа. Така търновското училище стана първото в страната, което разполага с подобен кът. „Царството на малките” е насочено към учениците от началния курс, които посещават занималня. Намира се на приземния етаж, близо до стола.

„Надяваме се това да създаде една по- уютна и интерактивна среда за нашите ученици, в която те да могат най- добре да изразят себе си”, каза директорът Кина Котларска.

Тя припомни, че училището разполага и с две нови игротеки. Там децата ще могат да отдъхват от учебните занимания с различни занимателни игри, енциклопедии и книги. Обзаведени са с разноцветни мебели и килими. Част от средствата за залите са осигурени по програма „Подкрепа за целодневното обучение” на МОН. „Процесът продължи две години, но се радвам, че го финализирахме”, сподели Котларска.

„В СОУ „Емилиян Станев” учат 514 деца от 1 до 4 клас. От тях 485 са на целодневно обучение. Това поставя на дневен ред необходимостта от достатъчно пространство, за да могат децата да се забавляват, да си починат, да сменят класната стая и вида дейност, така че да могат адекватно да си подготвят уроците и домашните за следващия ден”, допълни директорът на училището.