Разград отбеляза Деня на будителите и 145 години читалище „Развитие 1869“
Разград отбеляза Деня на будителите и 145 години читалище „Развитие 1869“ / netinfo

Два празника отбелязва Разград днес – Денят на народните будители и годишнина от създаването на най-старата културна институция в града – читалище „Развитие“.

Денят започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Станка и Никола Икономови пред къщата-музей на двамата възрожденци. Тя е първата българска преводачка, а той – авторът на първия български учебник по земеделие.

Празнична програма от песни и стихове пред къщата-музей изнесоха възпитаници на ОУ“Никола Икономов“. Деца поставиха и гирлянда от цветя пред паметната плоча, след бяха поднесени венци от името на: община Разград, църквата „Св. Николай Чудотворец“, депутата от ГЕРБ д-р Валентин Василев, младежката организация на ГЕРБ, цветя поднесоха и граждани.

Слово за двамата възрожденци изнесе уредникът в техния музей Иво Стоянов. Той покани гражданите да посетят експозицията, в която освен вещи на Станка и Никола Икономови са изложени и инструментите на майстор Тончо Тонев, който е изработил Часовниковата кула в Разград.

Празникът продължи с концерт в сградата на читалище „Развитие“. В него участваха формации към читалище „Развитие“ – хор „Железни струни“ с диригент Красен Иванов, балетна школа с ръководител Мария Керчева, музикална школа „Илия Бърнев“ с директор Надя Радославова, състав за стари градски песни „Блян“с ръководител  Десислава Македонска.

Преди концерта бяха връчени тазгодишните награди „Никола Икономов“, носителите са: Дарина Колева от Държавен архив, Румяна Раденкова от ГПЧЕ”Екзарх Йосиф“, директорът на ПМГ”Акад. Никола Обрешков” Мануел Василев, главният редактор на вестник „Гледища Днес” Румяна Петрова, общественикът Стоян Великов и секретарят на читалището в Липник Нале Хюсеинова.

Празникът продължава и довечера от 19,00 ч. с гостуването на сцената на читалище „Развитие“ на Русенската опера с балета „Дон Кохот“.

Още снимти вижте тук.