Преглед на печата
Преглед на печата / снимка: sxc.hu

"Край на опитите за спасяване на КТБ", акцентира "24 часа". След 6-часов дебат вчера парламентът се отказа да задължи БНБ да оздравява КТБ. Депутатите обсъждаха доклад на БНБ за затворената банка и решение по него от четири точки, които временната бюджетна комисия взе преди два дни. Обрат в гласуването внесе изказване на управителя на БНБ Иван Искров. Той обяви пред депутатите, че предложението на Оманския фонд няма правна стойност, а е само намерение. С него се предлага създаване на смесено дружество с българската държава, която да участва с поне 2 млрд. лева, които да даде кеш, а фондът да влезе с активи на "Бромак", който в момента е мажоритарен акционер в КТБ. Относно това, че ще има държавна помощ, което е недопустимо по европейското законодателство, правителството трябва да намери решение, пишели още инвеститорите.

Плащанията на гарантираните депозити започват не по-късно от 5 декември, допълва "Труд". Финансовото министерство очаква акционери и вложители да заведат дела срещу държавата.

Десет държавни дружества, чийто принципал е министърът на икономиката Васил Щонов, се оказаха с блокирани с над 25% от средствата си в КТБ към края на третото тримесечие на годината, информира "Труд". Най-драматично е положението на "Булгаргаз" - 99,82% от нетните парични средства на компанията са в КТБ. С голям дял на блокираните пари е Българският енергиен холдинг - 31,88%, оръжейният търговец "Кинтекс" - 55,24%, НЕК - 28,4%.

В българския парламент има представители на един икономически кръг, който вече придобива депозити в КТБ. Имаме съмнения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг. Това заяви в парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев, пише "Новинар". Цонев предупреди, че партията ще следи всяка стъпка на фонда, който ще управлява процесите по придобиване на активи от КТБ.

"Стандарт" обобщава изявления по темата КТБ. Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: Ако БНБ си беше на мястото с нейния надзор, това нямаше да се случи. Менда Стоянова, ГЕРБ: За мен по случая КТБ се очертаха три линии на причинители. В първата са собствениците на КТБ и управлението на банката, която явно е вземала абсолютно безотговорни решения. Във втората са държавните институции - Банков надзор на БНБ и ДАНС, в която е финансовото разузнаване. Третата линия, която никой не засегна, е тази на частните институции - одиторите. Румен Гечев, БСП: Не сме съгласни бюджетът на България да се връзва едва ли не за всякаква банка, която има някакви временни проблеми или каквито и да е проблеми. Мартин Димитров, Реформаторски блок: От самото начало настояваме за международно разследване. Ако то не бъде проведено, хората, които са замесени, ще повторят след години.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да предостави експертна помощ за подготвяне на възможни промени в банковото законодателство във връзка с кризата с КТБ. Това заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио след среща във Франкфурт с председателя на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев, на която бяха обсъдени решения за кризата с КТБ, пише "Монитор". Констанцио подчерта, че с оглед съхраняване на доверието във финансовата и банковата система в случаи с подобни кризи е целесъобразно да се търсят бързи и ефективни решения към осигуряване на достъп на вложителите до техните средства.

ГЕРБ поднесе поредната изненада при преговорите за съставяне на кабинет и от вчера вече настоява до понеделник партньорите от Реформаторския блок да предложат структура на правителството и имена на министрите, съобщава "Сега". "Имахме искания утре следобед (днес) да получим от тяхна страна вижданията и конкретни предложения, свързани със структурата на МС и разпределението на позициите, отговорностите, както и персоналните предложения", заяви Томислав Дончев след поредния двучасов разговор. Без това уточнение не може да се върви към подписване на коалиционно споразумение, допълни той. От блока поискали няколко дни отсрочка. Лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче бе категоричен: "Докато не видим парламентарно мнозинство, което да застава зад програмата, няма да обсъждаме каквито и да е персонални състави". Няколко часа по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че не е оптимист за преговорите с РБ, и заплаши, че идната сряда може да върне мандата заради разнобоя в посланията.

АБВ не изключва възможността да сключи споразумение по определени политики и така да стане част от подкрепящото парламентарно мнозинство, без да участва в управляващата коалиция, отбелязва "24 часа". Това заяви лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин след края на консултациите с президента Росен Плевнелиев. "Ако обаче нашите приоритети не влязат в такова споразумение и ако не видим на практика тяхното изпълнение, няма как да подкрепяме политики, които явно са различни от нашите", коментира Калфин.

"Борисов е Стоичков на политиката" - сравнението е на икономиста Николай Василев. В интервю за "Преса" той посочва, че е важно през следващите 10 дни да имаме правителство, което да бъде смело и да назовава нещата с истинските им имена. Бойко Борисов е много опитен политик и разбира от тези неща. В момента валутата е стабилна, валутните резерви са огромни - около 30 пъти повече, отколкото след 1996 г. Ако можем да изкараме нещо положително от събитията - колкото е по-тежка ситуацията в началото на мандата, толкова по-лесно е да прокараш трудни реформи и те да бъдат приети нормално. Народът ще бъде търпелив - всеки знае, че има проблеми, и решенията не трябва да се протакат, казва Василев.

Българският лекарски съюз ще иска повишаване на здравните вноски с 1%. За това гласува съборът на Българския лекарски съюз, който се проведе вчера, съобщава "Дума". Като цяло, съсловната организация настоява бюджетната рамка на НЗОК за 2015 г. да бъде минимум в размера на отчетената дейност от касата за тази година. В болничната помощ Българският лекарски съюз  ще иска промени в осем клинични пътеки и нови процедури по анестезиология и клиничната патология.

Досегашният български опит показва, че колкото и пари да се наливат в каца без дъно, тя остава празна, коментира "Дума". Ако по-високата вноска подобри наистина нашето здравеопазване - чудесно. Щом медиците предлагат промяна за по-добро, нека застанат зад нея с лична отговорност и висок професионализъм. Наред с държавата и заплащаните от нея здравни вноски за деветте категории, които осигурява. Когато се срещнат интересите и на трите страни - лекарите, държавата и пациентите, ще знаем и защо трябва да внасяме повече за здраве. Стига и доходите ни да носят знака на растежа. (БТА)