Жертвите на ебола се увеличават, но случаите на зараза намаляват
Жертвите на ебола се увеличават, но случаите на зараза намаляват / снимка: Guliver/Getty Images

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че епидемията от ебола е отнела живота на 4951 души от общо 13 567 заразени в осем страни, предаде Ройтерс.

Данните показват, че от предишния отчет на СЗО в сряда жертвите на болестта са се увеличили с 31. Броят на всички случаи на заразяване с вируса е намалял със 136, което се дължи главно на отпадането на подозирани случаи в Гвинея, каза СЗО.

Организацията заяви, че всички 83 човека, с които е имал контакт заразен с ебола здравен работник в Испания, са приключили първия 21-дневен инкубационен период на вируса, но трябва да мине втори 21-дневен период, преди страната да може да бъде обявена за чиста от ебола.

Представител на базираната във Франция хуманитарна организация „Лекари без граници” определи ситуацията в Сиера Леоне в резултат от епидемията от ебола като катастрофална, предаде АФП.

Рони Закария заяви в кулоарите на медицински конгрес в Барселона, че цели села за изчезнали и броят на смъртните случаи е подценена. Лекарят, който е посетил провинциални райони в Сиера Леоне, даде примери със смъртта на всички 40 жители на едно село без един и на 12-членно семейство.

Източник: БТА