Новата Европейска комисия встъпва в длъжност
Новата Европейска комисия встъпва в длъжност / снимка: Guliver/Getty Images

Новият екип на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер встъпи в длъжност от полунощ Централноевропейско време (1.00 ч. българско време). Юнкер е дванадесетият председател на ЕК и поема поста от досегашния председател Жозе Барозу.

Българският представител в колежа на комисарите за втори мандат е Кристалина Георгиева, която от днес е един от седемте заместник-председатели на комисията и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси. ЕК работи с мандат от пет години, който може да бъде прекратен предсрочно с гласуване на вот на недоверие от Европейския парламент.

Избирането на новата комисия се състоя на 22 октомври в Страсбург с 423 гласа „за”, 209 „против” и 67 въздържали се. Процесът премина през трудности, но процедурата запази първоначалния график, който предвиждаше да поеме отговорностите си в днешния ден. Началното препятствие бе избирането на председател, което за пръв път премина по нова процедура, доближаваща се до прекия избор от гражданите на ЕС. Юнкер бе избран от новия ЕП, встъпил в длъжност след изборите през май.

Така за пръв път в историята на ЕС председателят на ЕК не бе определен еднолично от Европейския съвет.

Като представител на Европейската народна партия - политическата сила, спечелила мнозинство на изборите за ЕП, Юнкер следваше да бъде определен за председател измежду кандидатите, участвали в предизборната кампания за поста, сред които бяха още Мартин Шулц (ПЕС, Германия), Ги Верхофстат (АЛДЕ, Белгия), Ска Келер (Зелени, Германия) и Алексис Ципрас от (Партия на европейската левица, Гърция). На основата на неговия избор ЕНП, ПЕС и АЛДЕ съставиха мнозинство при гласуването на новата ЕК.

Преди да бъде избран новият състав на комисията се породиха множество препятствия пред кандидатите за еврокомисари, като единствената, която отпадна от предварителните изпити пред евродепутатите бе Аленка Братушек (Словения), предложена за зам.-председател и еврокомисар по енергетиката.

Заради слабото си представяне Братушек бе принудена да се оттегли и на нейно място бе предложена Виолета Булц, на която бе поверен транспортът. Това доведе до необходимостта за зам.-председател да бъде определен Марош Шевчович (Словакия), който пое енергетиката. Кандидатът за еврокомисар от Унгария Тибор Наврачич бе лишен от отговорностите за гражданството и към ресора му вместо това бяха прибавени въпросите на спорта.

След като преоформеният екип на Юнкер бе готов да бъде подложен на гласуване, новоизбраният председател на ЕК заяви пред евродепутатите, че неговият отбор е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, девет от които са жени. Комисията ще цели да бъде по-ефикасна, искам да променя досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите, поясни той.

Юнкер заяви, че в следващите пет години ЕС няма да се разширява повече. Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните, добави той. Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл, посочи Юнкер.

Източник: БТА