Колекция пролет-лято с кехлибарени аксесоари
Колекция пролет-лято с кехлибарени аксесоари / снимка: БГНЕС

Известният руски дизайнер Валентин Юдашкин представи в Седмицата на модата уникалната си корекция от кехлибарени украшения. Те са продукт на съвместната му работа с комбината в Калининградска област по добив и преработка на кехлибара.

„При откриването на Седмицата на модата в Москва Валентин Юдашкин заедно с колекцията си пролет-лято 2015 г. за пръв път представи на руската публика изделия от кехлибар, които предизвикаха фурор на неотдавнашната Седмица на модата в Париж. Това че дизайнерът прибягва до кехлибара не е случайно. Според него именно този минерал ще стане основа на стилните аксесоари идното лято”, гласи съобщението на организаторите на ревюто.

Първата колекция аксесоари от най-редкия и ценен сорт кехлибар „кралският” ще бъде основна част от линията Valentin Yudashkin Royal Amber. Майсторът е използвал също черни брилянти, почернено злато и сребро, за да подчертае уникалността на минерала.

Колекцията се състои гривни, гердани, обеци, синджири. Още през декември новите изделия ще се продават в московския бутик на моделиера.

Кехлибарът се добива по крайбрежието на Балтийско море близо до селището Кехлибарно в Калининградска област. Според специалистите тук са съсредоточени 90% от световните запаси на този минерал, чиято възраст е 50 млн. години.

Източник: БГНЕС