Калфин: Всички усилия трябва да се насочат към създаване на правителство
Калфин: Всички усилия трябва да се насочат към създаване на правителство / снимка: БГНЕС

Всички усилия би трябвало да се насочат към създаване на правителство в България, каза председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин след консултациите на партията с президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава днес стартира конституционната процедура и започна консултации с парламентарните политически сили, след които ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група.

По думите на Калфин нови предсрочни избори показват, че политиците не могат да се справят със задачата, която са им поставили избирателите и изпращането им на поправителен изпит в средата на зимата е най-безотговорното отношение. Трябва да има правителство, стабилност в правителството, трябва и опозиция и управляващи да намерят съгласие поне по някои важни национални въпроси и ние сме готови да го правим, каза Ивайло Калфин.

Калфин посочи, че отговорността на бъдещото управление се носи от ГЕРБ и коментира, че те полагат усилия. Той отново изрази позицията на АБВ да подкрепят конкретни политики. Имаме различия по немаловажни политики - данъчна, социална и нашата подкрепа ще бъде свързана с това, което сме поели като ангажимент към избирателите, посочи Калфин.

Той коментира, че АБВ няма да как да участва в кабинет, който не отразява техните
основни теми.

На въпрос за информация за присъствието на бившия президент Георги Първанов в списък с вложители в КТБ, Калфин посочи, че това е поредната лъжа, която се тиражира в медиите, за да отвлече вниманието от тежкия проблем с КТБ. Проблемът с КТБ е свързан не толкова с бъдещето на тази институция, а с това, че тя е урок как не се управлява един процес на нестабилност на една финансова институция в държавата, каза председателят на ПГ на АБВ.

Калфин заяви, че от АБВ ще настояват за максимално открита информация какво се е случило с КТБ, защо се е наложило назначаването на квестори, какво е станало в тези четири месеца след назначаването им, къде са отишли средствата и откъде се появи тази огромна дупка. Това са въпроси, на които трябва да се намерят отговори и ще настояваме това да се прави под контрола на европейския банков орган, каза Калфин.