Емилия Казълова, председател на АБА: Българската акушерка е поставена в ъгъла
Емилия Казълова, председател на АБА: Българската акушерка е поставена в ъгъла / снимка: DarikNews.bg, архив

Българската акушерка е поставена в ъгъла. В страната ни не се зачита достатъчно добре тази професия. Това каза председателят на Алианса на българските акушерки. Емилия Казълова посочи, че през последните години здравната система превърна акушерката от специалист, водещ раждане в асистент.

„Самите жени вече нямат нагласата да ни търсят, защото ни няма в пространството. Поставени сме в периферията”, категорична бе тя. Поради тази причина алианса си поставя задачата да повиши самочувствието на акушерките, за да покажат това, което знаят.

Емилия Казълова пристигна във Велико Търново за третото издание на Академия за акушерки. Над 150 здравни специалисти от цялата страна се включиха във форума, който ще продължи три дни. Водещи експерти от страната и чужбина ще споделят своя опит и знания.

Специално за форума пристигна Антонела Несполи, която преподава в медицинския университет в Милано. Тя ще представи уъркшоп за водното раждане. Програмата предвижда и презентация на лектор от Израел, насочена към възможностите на рефлектсотерапията по време на бременност, раждане и отглеждане на детето. Финландката Ева Матинтупа ще води беседа за правата на акушерките.

„Подбрали сме интересни теми. Такава информация трудно може да се намери. Чрез форума продължаваме обучението на акушерките за съвременните методи за работа, за които сме чували, но никога не сме се докосвали до тях”, каза Емилия Казълова.
Акцент в програмата са проблемите на недоносените бебета. „Няма да се концентрираме само върху здравословното състояние на детето, но и върху емоциите и страховете на родилката, защото е ужасно да си отидеш вкъщи с празни ръце”, допълни председателят на Алианса на българските акушерки.