Бургаските протестанти отбелязаха Деня на Реформацията
Бургаските протестанти отбелязаха Деня на Реформацията / Нели Тончева
Бургаските протестанти отбелязаха Деня на Реформацията
75963
Бургаските протестанти отбелязаха Деня на Реформацията
  • Бургаските протестанти отбелязаха Деня на Реформацията

Около сто и повече християни от бургаските протестантски църкви отбелязаха днес Деня на Реформацията, присъствайки на сизмволично заковаване на десет тезиса на порта, които призовават към почит към Бог, а не към парите, любов към ближния, отричане на врачки, баячки и гадатели, почит към християнското семейство и други непреходни морални ценности.

На този ден през 1517 година богословът Мартин Лутер заковава 95 тезиса на вратата на Витенбергската катедрала, с които заклеймява продажбата на индулгенции и църковни длъжности и призовава църквата и обществото да се върнат към духовните истини на Свещените писания. Този акт запалва искрата на мощно реформаторско църковно движение.

То прераства в гражданско и оказва съществен принос за развитието на демокрацията, икономиката и културата  в западноевропейските страни. Днес пред сградата на Община Бургас местните протестантски пастори отправиха подобен духовен призив към обществото. Събитието завърши с всеобща молитва за благослов на българския народ.

Чуйте в звуковия файл интервютос Нели Тончева - християнка от бургаска протестантска църква