Франция разследва полети на минидронове над ядрени централи
Франция разследва полети на минидронове над ядрени централи / снимка: БГНЕС

Френските власти започнаха разследване на полети на неидентифицирани безпилотни самолети над ядрени централи в Северна и Южна Франция, предаде ТАСС, позовавайки се на френското външно министерство.

Такива самолети са прелетели снощи над две атомни централи без да застрашат сигурността на инсталациите, съобщиха източници от жандармерията и от енергийната компания Е Де Еф, цитирани от Франс прес.

Нощните полети на дронове над две централи са засечени от жандармеристи, отговарящи за охраната на централите, и от служители, каза говорител на жандармерията. Апаратите не са неутрализирани, тъй като не са представлявали пряка заплаха за сигурността на съоръженията, допълни той.

Инцидентите са станали снощи към 21 часа местно време. Става въпрос за централите Панли в Северозападна Франция и Голфеш в югозападната част на страната.

От началото на октомври до снощи са засечени подобни полети над седем френски централи. Както и в предишните случаи, компанията оператор възнамерява да подаде жалба.

Във връзка с прелитането над централата в Голфеш е започнало разследване, за да се установи местонахождение на човека, управлявал дистанционно самолетчето, обясни близък до разследването източник, цитиран от АФП.

Министерството на вътрешните работи отбеляза, че регистрираните полети не представляват опасност за сигурността на централите, конструирани така, че да издържат на земетресения с голям магнитуд или катастрофа на пътнически самолет.

Според заместник-ръководителя на дирекция "Ядрени централи" към управлението за ядрена сигурност Филип Дюпюи засечените в полет над седемте централи апарати са мини дронове, които се продават в търговската мрежа и са твърде леки (до 2 кг), за да носят експлозиви.

Прелитането над ядрени централи е забранено в периметър от 5 км и на височина 1000 метра над обектите. Нарушителите подлежат на наказание от една година затвор и глоба от 75 000 евро, припомня АФП.

Източник: БТА