Преброиха бездомните кучета във Видин
Преброиха бездомните кучета във Видин / Община Видин

Заместник-кметът и изпълняващ функциите кмет на общината инж. Добромир Дилов се срещна отново с представителите на Фондация „Четири лапи". Екипът разказа как е преминало преброяването на бездомните животни на територията на града.

„Положението с кучетата във Видин не е толкова тревожно. Животните, които преброихме са около 400, в това число и в кв. „Нов път, където проблемът е по-сериозен" - заявиха специалистите. Те добавиха, че са приели тази кауза като лична и ще направят всичко възможно, за да бъдат полезни. „Имаме готовност да дойдем отново другия месец. Тогава един от нашите екипи ще извършва манипулации в амбулаторията, а друг ще се погрижи за животните навън" - казаха представителите на „Четири лапи". Те споделиха, че освен да бъдат кастрирани, на всички животни трябва да се поставят и специални чипове, за да се включат в националната база данни.

От „Четири лапи" съвсем скоро ще предоставят информационни материали, за да могат гражданите да научат повече както за организацията, така и за нейните цели.
„Разчитам на съвместните ни действия. Ще подсигурим необходимите условия, за да бъдем максимално ефективни" - заяви от своя страна инж. Дилов.

Стана ясно, че представителите на фондацията са посетили и приюта за безстопанствени кучета, който се изгражда в момента и ще започне да функционира от догодина. „Много е важно да бъде назначен висококвалифициран персонал. Да притежават административен опит, но и да имат отношение към животните" - казаха от фондацията. Припомняме, че в имота се предвижда изграждането на приемна сграда - ветеринарна лаборатория клас ІІ, покрити боксове с открита площ за кучета, терен за разширение, паркинг за автомобили, дезинфекционна яма и изгребна яма за отпадни води.

Сградата с боксовете за отглеждане на кучета се състои от 15 бокса по 6 броя всеки един, със собствено дворно пространство и 3 бокса за индивидуално отглеждане на агресивни или кастрирани животни. Средствата, предвидени за обекта са заложени в бюджета на общината.

Преброиха бездомните кучета във Видин
netinfo