Синдикални организации искат нов директор на Софийската филхармония
Синдикални организации искат нов директор на Софийската филхармония / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикални организации искат нов директор на Софийската филхармония
75955
Синдикални организации искат нов директор на Софийската филхармония
  • Синдикални организации искат нов директор на Софийската филхармония

Музикантите от Софийската филхармония и Българската хорова капела „Светослав Обретенов” подготвят протестни действия, ако в едноседмичен срок Министерството на културата не обяви конкурс за избор на нов изпълнителен директор, който да замени сегашния директор Явор Димитров.

Синдикатите представиха жалба, изпратена до министерството и до Държавната финансова инспекция, в която настояват за проверка на поредица от нарушения в института, и се оплакаха от лошите условия, в които работят музикантите. Те обвиниха сегашното ръководство на филхармонията в обезличаване на института и поискаха организирането на прозрачен и легитимен конкурс за избор на директор.

За 12-те си години като директор на филхармонията Явор Димитров не е подобрил нищо в условията, при които работят 200 души, разказа Чавдар Нейков, лидер на синдикалната организация на КНСБ.

„Нито има женска съблекалня, нито има мъжка съблекалня. Това е за два мандата, 12 години е доста дълъг период. Осветеността и запрашеността в залите за репетиции на голяма сцена и в камерна зала са много над допустимото. Осветеността е под допустимото. Щимове, пултове, елементарни условия за труд”, твърди Нейков.

Нототеката на Българската хорова капела е била унищожена, заради наводнение. През 2011 г. ръководството на института прави ремонт на зала „България”, на стойност от милион и 600 000 лева. В момента няма и помен от обновяването, обясни Нина Кръстева от КТ „Подкрепа”.

„Стените на зала „България” текат. Още след ремонта тоалетните бяха заключени и не можеха да се посещават отново заради течове. Което означава, че ремонтът е неефективен”, заяви тя.

Мандатът на Явор Георгиев изтича на 2 декември, което означава, че дотогава трябва да бъде избран нов директор. До момента обаче няма обявен конкурс, а синдикатите допускат, че ще се удължи административно сегашният мандат. Те настояват за провеждане на международен конкурс, при пълна прозрачност в подбора на кандидатите, както и за проверка на дейността на сегашния директор, която трябва да бъде извършена от Държавната финансова инспекция.