ВТУ чества Деня на народните будители
ВТУ чества Деня на народните будители / снимка: DarikNews.bg, архив

Деня на народните будители честваха студенти и преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Тържественото събрание започна с академично слово на ректора на висшето училище. 

„Честваме този празник в деня на свети Йоан Рилски по стар стил. Целта на честването е да се прослави делото на рилския чудотворец, покровител на българския народ, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на свети Евитимий, патриарх търновски на героите от българското възраждане, на хората на книгата и перото, на мислители и вдъхновители на българската национална революция”, каза проф. Пламен Легкоступ.

По време на официалното тържество проф. Руслан Митков получи званието почетен професор на ВТУ. Ученият е директор на Института по информация и компютърна обработка на езика в Улвърхамптънския университет, Великобритания. Проф. Митков има над 200 научни публикации, бил е лектор на множество научни конференции, редактор и главен редактор на редица издания.

По време на честването бяха връчени и грамотите Maxima cum laude на повишените в научна степен и академична длъжност преподаватели през последната година. Сред тях са 17 професори, петима доктори на науките, 18 доценти и 38 доктори.