Йордан Цонев: Да разплетем модела Кой
Йордан Цонев: Да разплетем модела Кой / снимка: БГНЕС
Йордан Цонев: Да разследваме всички фирми, получили кредити от КТБ
75954
Йордан Цонев: Да разследваме всички фирми, получили кредити от КТБ
  • Йордан Цонев: Да разследваме всички фирми, получили кредити от КТБ

Дебатите по казуса с КТБ продължават в пленарната зала. Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който е един от големи вложители в КТБ, заяви от парламентарната трибуна, че в момента 5-6 човека крадат милиони от българския данъкоплатец.

Колегата му от ДПС Йордан Цонев пък призова за разследване на всички фирми и лица, поличили кредити от КТБ. Той припомни, че това предложение е заложено и в изготвения от него и колегата му Делян Пеевски законопроект. „ДПС ви предлага да разплетем модела „КОЙ", допълни Цонев.

Лидерът на Атака Волен Сидеров пък обвини останалите народните представители в популизъм.

"Като наивен човек и художник разбрах, че нямаше никъде клауза в договора, че гарантираните влогове - то трябва да има в договора клауза - са до 100 000 евро и това не съм го знаел", каза Рашидов. Той е научил, че човек в България "трябва да си държи парите някъде по Сейшелите". "Днес ми дадохте урок. Къде отиват парите на останалите честни данъкоплатци след 100 000 евро? И какво ми казвате? Дайте по 100 000 евро, пито-платено, останалите - берекет вереси, кой крал - крал, по-нататък вече за урок да ни е", коментира Рашидов. По думите му "тази банка не само за урок да ни е, хак да ни е".

Рашидов благодари от името на ощетените българи, които по неговите оценки са около 500 000 души. "Благодаря, че съдействаме наистина десет човека да ни окрадат. Благодаря за кражбата, мерси", коментира депутатът от ГЕРБ.

Според Йордан Цонев всичко по случая КТБ трябва да стане достояние на българската общественост. Затова той и колегата му Делян Пеевски са внесли пректозакон. "Такъв удар по банковата система не е нанасян от началото на прехода. Моделът трябва да стане ясен. Това е моделът "Кой". Хайде да го разплетем", призова Цонев и допълни: "ДПС ви предлага, подава ви ръка, направихме законопроект, нека всички да се включат в този законопроект да го приемем и да вървим нататък".

Според Волен Сидеров часове може да се жонглира със специализираната банкова терминология и в крайна сметка хората пак да не разберат за какво става дума. "Банковият сектор винаги е бил най-привилегированият в света, не само в България. И когато тръгнаха да спасяват банки в САЩ и ЕС, много хора се учудиха, че капиталистическа Америка си национализира банките. Естествено! От тази Америка тръгва цялото зло на света, защото там има една печатница на пари без покритие, наречена Федерален резерв. Тази печатница ръководи цялата финансова температура в света. Тя ръководи кризите. Тя ги създава, контролира ги и когато иска, ограбва тези, които иска, но банките винаги печелят. Това е аксиомата. А народът винаги губи", коментира Сидеров.

И докато депутатите дебатираха пети час как да се реши казуса КТБ, социалистите решиха да почетат с декларация утрешният Ден на народните будители.

От трибуната в пленарната зала Корнелия Нинова призова депутатите с всекидневната си работа да покажат уважение към будителите. Длъжни сме да споделим идеала им за просветена България, се казва в декларацията на БСП.