Повелителката на конете
Повелителката на конете / Нова тв

Веселина Фелдман с право може да бъде наречена повелителката на конете. Още от малка правела всичко възможно, за да бъде колкото се може по-често заедно с тях. Днес, психолог и инструктор по конна езда, Веселина е намерила най-добрия начин, по който да обедини трите любими за нея неща - коне, природа и грижа за децата. Прави го с т. нар. конна терапия - терапия, при която конят участва наравно с терапевта в оздравителния процес и оказва изключителен ефект върху развитието на децата с увреждания.

Именно с тази своя мечта - да развие конната терапия в България, Веселина попада сред петте финалисти в социално отговорната инициатива Reach for change - Промяната.

Може да я подкрепите и да се запознаете и с останалите финалисти, на уеб сайта на инициативата. А по-долу вижте как се ражда любовта й към конете и как това благородно животно помага на децата.

Коя е Веселина Фелдман?

Завършила съм бакалавърска степен по психология в Нов Български Университет и ми предстои да завърша магистратура по клинична психология пак там. Работя като психолог в медицински център, всъщност в момента съм в майчински отпуск. През годините съм работила като експериментатор в лаборатория по експериментална психология в НБУ, като координатор на експериментаторите в лабораторията, мениджър на Центъра по когнитивна наука в НБУ, както и като изследовател по 2 международни изследователски проекта. Автор и съавтор съм на 4 научни публикации в международни издания. Представяла съм своите резултати на Световната конференция по когнитивна наука, на 2-рата международна конференция по аналогия, както и на работни срещи по международните проекти.

Повелителката на конете
netinfo
Конете са другата моя страст и същност. От малка се занимавам с конен спорт като състезател, а по-късно като инструктор по езда, като предпочитам да работя предимно с деца. Обичам природата, конете и децата. Обичам истинските, неподправени неща, обичам да мечтая и да сбъдвам мечтите си. Карам мотори... обичам да гоня вятъра

Имам две прекрасни дъщери - на 4 и на 1 години, които са моето най-голямо и истинско щастие. Те ми вдъхват сили да вървя напред и вяра, че мога да постигна всичко.

Как се запали по конната езда и от кога се занимаваш с нея?

Занимавам се от 11-годишна, но съм запалена от много преди това - дори не помня от кога, само знам, че от малка тичам след каруците с конете и преобърнах света, за да ги направя част от живота си. Беше трудно, в началото дори невъзможно, тъй като по времето, когато исках да започна да яздя във Варна /аз съм от там/, нямаше школи по езда. Ездата беше само за петобойци. Всеки ден ходех до базата и се примолвах да ме пускат да видя кончетата. След някоя друга година направиха първата школа по езда и аз естествено бях част от нея.

Ти самата си била конен състезател - какво е усещането и какво носи комуникацията с конете?

За състезанията може да се говори много. Но може би най-същественото тук е, че аз съм принципно състезателен тип, имам спортна злоба и не обичам да губя. Затова и гледам да не го правя (усмихва се). Имала съм незабравимо детство - с конете в камиона, с дни в някои друг град на състезание. Често почти не съм ходила на училище, но това учениците да не го четат (смее се). Общуването с конете за мен е нещо уникално. Всъщност, като във всяка пълноценна връзка, има от всичко - и даваш, и получаваш. Конете са много интуитивни - ако можеш да влезеш в контакт с тях със собствената си интуиция и емоции, се получават много истински неща. Аз имах едно конче, с което бяхме изградили уникална връзка. Историята е много дълга - трябва някой ден да напиша книга за това. Нещо като перфектната връзка на взаимно допълване, разбиране и чиста любов. Всяка една комуникация с коня може да носи много -на всеки според нуждите и очакванията. С децата с увреждания ние разчитаме имено на това. В контакта с коня детето показва своите липси, своите трудности. Конят улавя това и му връща в отговор нещо, според ситуацията, което детето усеща и комуникира обратно към коня. Така всъщност започва нашата работа.

Конната терапия в чужбина е много популярна - защо в България все още остава непозната?

Заради общата картина на изоставане, предполагам. Знаете какво е нивото на здравеопазването в страната. Това е скъпа терапия и лукс, които държавата не може да си позволи. Съответно, който иска да се захване с това, трябва да е ентусиаст като мен и на своя глава и разноски да се бори да постигне нещо. Тук трябва да уточня, че в България вече придобива популярност т.нар. хипотерапия. Това, към което аз се стремя обаче, е по-различно. Дълга тема на разговор е, но трябва да се знае, че има голяма разлика между Хипотерапията и това, което в чужбина се нарича Equine Assisted Therapy - един изцяло психологически подход, който отговаря на моите разбирания и стремежи. Планирам да изкарам специализация в чужбина, а защо не и един ден да обучаваме и тук специалисти за този вид терапия.

Как се променят децата с увреждания, когато общуват с конете?

Всяко дете е индивидуално и съответно се променя индивидуално - както като темпове, така и като качествени и количествени промени. Някои напредват в говорните си умения, други в социалните, емоционалните и т.н. Положителният ефект се дължи на много фактори. Да започнем с това, че в общуването с кончето детето много по-бързо и лесно се доверява, което е първото и най-важно условие, за да започне една терапия да бъде смислена. Не е за пренебрегване и факта, че повечето деца принципно обичат животните и общуването с тях им носи положителни емоции. Децата са интуитивни, искрени, неподправени и влизат в контакт с друго такова същество. Усещат се и комуникират много на невербално ниво, независимо от това дали са или не са с някакви нарушения, децата, ако им бъде предоставена адекватна възможност, изразяват себе си най-добре на невербално ниво. Не случайно техники като рисуване, различни игри и т.н. са по-работещи с децата, отколкото една терапия, опираща се само на говоренето, особено за по-малките деца. Тук принципът е същият - ние, психолозите, можем да видим много неща от начина, по който детето ще влезе в контакт с кончето. С нещата, които ще се случат между тях, ние можем да работим, да ги развиваме, насочваме.

Повелителката на конете
netinfo
След колко време стават видими резултатите от конната терапия?

При някои още от първия път - индивидуално е, но определено е много бързо. Психолозите не сме свикнали да виждаме такива бързи резултати от нашата работа. Обикновено, ако работим в кабинет с детето, това отнема доста повече време.

Разкажи ни някакъв добър пример за дете, което значително се е подобрило, след прилагане на конна терапия?

Днес например имахме много хубав случай на аутистично дете на 5 години, което изобщо не говори. Казва само „мама" и ред други особености. Дойде за първи път при нас и се случиха чудеса. Осмисли ми деня това дете и ме накара още веднъж да повярвам, че сме на правилен път. Имаха толкова истински моменти на комуникация, в които за нея, тя е момиченце, се случиха много неща.Тя мина през много емоции, влезе в истински контакт, смя се, страхува се, изучава, пробва и ДОРИ каза нещо, за което ние с колежката имаме различни версии - тя чу Зита, това е името на кобилата, а аз чух пипа (защото говорихме много неща от рода на пипни кончето, виж, като го пипнеш и т.н.). Но без значение коя от двете версии е - това вече е много.