Шуменци почетоха делото на народните будители с тържествен ритуал
Шуменци почетоха делото на народните будители с тържествен ритуал / netinfo

Шуменци почетоха делото на народните будители в навечерието на 1 ноември с тържествен ритуал. Честването на празника се проведе в градинката на читалище "Добри Войников - 1856" пред паметника на Нанчо Попович. На събитието присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов, зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева, председателят на Общинския съвет Георги Колев, деканът на шуменския факултет „Артилерия, ПВО и КИС" на НВУ „Васил Левски" полк. доц. д-р Сашо Евлогиев и архиерейският наместник отец Димитър.

Шуменци почетоха делото на народните будители с тържествен ритуал
netinfo

„Малко са народите, които са отделили в своя празничен календар ден на почит и преклонение пред своите велики личности - духовници и просветители, книжовници и борци за свобода и независимост. Тези дни винаги са ни били нужни, за да съхранят духа ни и да ни водят по пътя на националното спасение", каза директорът на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров" в Шумен Росица Добрева и поздрави присъстващите с думите: „Скъпи шуменци, само знаещият човек може да решава и отстоява свободно съдбата си. Честит празник на всички!"

Шуменци почетоха делото на народните будители с тържествен ритуал
netinfo

Венци и цветя поднесоха ученици, културни дейци, представители на институции и граждани, дошли да отдадат почитта си към пазителите на народния дух.

Организатори на събитието, по традиция, бяха Община Шумен, читалищата "Добри Войников - 1856" и "Стилиян Чилингиров - 1963" и факултет "Артилерия, ПВО и КИС".