Градината на музите представят в театъра
Градината на музите представят в театъра / dariknews, архив

Книгата "Градина на музите" /Русенският театър 1922-1945- години, творчество,съдби/ на театроведа Василен Васев ще бъде представена на 4 ноември от 18ч. в Малка зала "Константин Димчев". Василен Васев е доктор на изкуствознанието  – дълги години изявявал се в областта  на критиката и теорията на театъра. Работил е като драматург на  Русенския театър в периода 1970 – 1989 г. С това си близо 30-годишно присъствие той допринася много за  стабилизиране на художественото равнище на театъра, участвайки в определяне на репертоара и цялостната му художествена политика.

Плод на  дългогодишния му престой в Русе са четирите книги, който той издаде, посветени на  Русенския театър :”Елена Стефанова-творчески портрет/1976/, „Светлик на Дунава/Русенският театър 1878-1922/”/2001/, „Русенски обелиск/театрални портрети/”/2002/.

Новата му книга „Градина на музите” е продължение на заниманията му с историята на Русенския театър.Чрез проникновен критически анализ тя проследява развитието на театъра в периода 1922 -1945 г., когато творят изтъкнати български театрали.Това е времето на режисьорите и директорите  Владимир Тенев, Стефан Киров, Петър К.Стойчев, Никола Икономов, Тачо Танев, Александър Иконографов. Това е изключително интересен период от историята на театъра, изпълнен с много театрални върхове, но и  драматични колизии в трупата. Василен Васев дава научно-изследователска и същевременно есеистично-развълнувана дисекция на този период.

Книгата е издадена  от русенското издателство „Авагард-Принт”, а финансовата подкрепа е осъществена от Иван Хаджииванов.