Високата скорост е основната причина за катастрофи по пътищата
Високата скорост е основната причина за катастрофи по пътищата / DarikNews.bg, архив

Във връзка с членството в европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL, Рeпублика България участва в организираните мероприятия на територията на ЕС.

В ЕС, както и в България основната причина за възникване на тежки ПТП със загинали и тежко ранени лица е движението на МПС с висока скорост.

В тази връзка на територията на ОД на МВР гр. Габрово се проведе 24 часова специализирана полицейска операция за контрол на скоростта под наименованието „ Сигурни пътища” за времето от 10.00 ч. на 29.10.2014 г. до 10.00 ч. на 30.10.2014 г. В рамките на полицейската операция, се осъществяваше активен контрол на спазването на скоростните режими от водачите на МПС в населените места по главните пътища, както и по пътища трети клас.

Основната цел на СПО е подобряване безопасността на движението, повишаване на дисциплината на водачите на МПС, превенция на тежките ПТП и чрез средствата за масово осведомяване да бъдат информирани гражданите за високата аварийност в следствие на движение с превишена скорост, както и мерките, които предприема МВР в тази връзка.

По време на операцията са настъпили и обслужени 3 бр. леки ПТП с материални щети. Проверени са общо 61 бр. МПС. Констатирани са общо 63 нарушения на ЗДП и са наложени 61 санкции на водачи. От тях за превишена скорост са съставени 6 акта и 19 глоби по фиш.

В СПО са участвали 24 бр. служители от ОД на МВР гр. Габрово, които са работили на 72 точки за контрол на скоростта на територията на област Габрово.