Президентът вярва, че до седмици България ще има правителство
Президентът вярва, че до седмици България ще има правителство / снимка: БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев изрази увереност, че България ще има правителство в следващите две седмици. Вярвам, че България ще има своето правителство в следващите две седмици, каза президентът Плевнелиев на съвместната пресконференция с президента на Австрия Хайнц Фишер в отговор на въпрос на австрийски журналист, че австрийски инвеститори като ЕВН се оплакват от недостатъчно правна сигурност в България.

Президентът Фишер пристигна днес на двудневно официално посещение у нас.

Ще имаме пет правителства в последните две години, отбеляза Плевнелиев и коментира, че това е ясен знак за нестабилност. Той обаче посочи, че дори и в ситуация на тежка политическа нестабилност, в която се намираме, българската икономика продължава да расте - през тази година вероятно ще имаме ръст от 1,5%, а за следващата година се планира ръст от 1,8%.

Президентът изрази увереност, че новото правителство ще бъде правителство, което ще проведе ясни и ефективни реформи в няколко сектора, и допълни, че всяка една от тези реформи създава по-силни институции. Дали ще бъде реформа в сектор „Сигурност”, в правосъдие и върховенство на закона, електронно управление, образование, пенсии и здравеопазване, всяка една от тези реформи ще подкрепи българските институции, посочи президентът.

Ако политиците се обединят, ако успеем да излезем на едно по-високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална, България има силен потенциал за много повече инвестиции и много по-силен икономически ръст, каза още Плевнелиев. Президентът заяви, че реформата в енергетиката не може да бъде отлагана повече и ние съзнаваме това много добре.

По думите му проблемите в българската енергетика и на чуждестранни инвеститори в българската енергетика са, че регулаторът е политически зависим и че в България в последните десет години няма честен дебат за този сектор и неговите приоритети.

Плевнелиев отбеляза стартираната от служебното правителство инициатива за енергийния борд и посочи, че тя променя изцяло подхода в българската енергетика. Защото е много лесно да се сочи една или друга международна фирма, защо сочим към тях, а не посочим българските държавни компании и монополи, които са неефективни и непрозрачни, и които също допринасят за ситуацията в българския енергиен сектор, попита Плевнелиев. Той изрази убеденост, че ако се засили идеята за енергиен борд, ако бъде довършена стратегията в енергийния сектор и се изпълнява, българските институции само след една-две години ще бъдат със съвсем друга перспектива.