Университетът в Перник води  дела срещу Агенцията за оценяване и акредитация
Университетът в Перник води дела срещу Агенцията за оценяване и акредитация / снимка: БГНЕС, архив
Университетът в Перник води 6 дела срещу Агенцията за оценяване и акредитация
75938
Университетът в Перник води 6 дела срещу Агенцията за оценяване и акредитация
  • Университетът в Перник води 6 дела срещу Агенцията за оценяване и акредитация

Европейският политехнически университет - Перник води дела срещу Националната агенция за оценяване и акредитация. Това каза председателят на агенцията професор Боян Биолчев. По думите му към момента висшето училище няма право да обучава студенти, защото нито една от дипломите му няма да бъде призната от българската държава, защото няма необходимата акредитация.

В университета обаче се обучават 370 студенти, от които 80 са българи, а останалите са турски граждани, посочи Биолчев. Президентът на Европейският политехнически университет Тошко Кръстев обясни пред Дарик, че студентите им се обучават по франчайз програми от университети в Европа и ще получат европейски дипломи.

Акредитациите, които всяко висше училище трябва да има са две - едната е институционална, която регламентира дали учебното заведение е университет или не, а другата е програмна - тя се издава поотделно за всяка специалност.

Професор Биолчев обясни причините, поради които университетът е с отнети програмни акредитации: „В отказите, които агенцията е давала, те се опират върху оценки от експертните групи. Във всички техни оценки има две, които винаги са „не". Първата е, че не разполага университетът с преподавателски състав. Втората е, че не отговаря на изричното законово изискване да притежава собствена база за преподаване - няма условия за провеждане на образователен процес".

Президентът на Европейския политехнически университет Тошко Кръстев обясни как висшето училище обучава студентите си, въпреки липсата на нужните акредитации: „Тъй като университетът е изключително гъвкав, консултира се с много международни консултанти, с хора, които разбират от тази материя. За нашите студенти, които са втори, трети, четвърти курс - те са в заварено положение. Те са били приети с право на акредитиран университет, така че никой не може да наруши правата на тези студенти. Що се касае до тези, които са първи курс, ние сме закупили франчайзингови програми от партньорски наши университети в ЕС и приемаме студенти по техните програми. Така че за тези студенти няма да бъде нужно да бъдат вадени стикери, тъй като дипломите ще бъдат от съответните акредитирани университети в съответните страни".

Европейският политехнически университет води дела по 6-те процедури, които Националната агенция за оценяване и акредитация е отнела, посочи Тошко Кръстев.

Проф. Биолчев подчерта, че агенцията не е репресивен орган и може само да отнема акредитации, не може обаче да спре, което и да е висше училища да обучава студенти.