Медицинска сестра наруши карантината за ебола в САЩ
Медицинска сестра наруши карантината за ебола в САЩ / Guliver/Getty Images

Медицинската сестра Кейси Хикокс, която се зарече да не спазва предвидената от щата Мейн доброволна карантина за здравни работници, лекували пациенти с ебола, изпълни днес обещанието си, като напусна дома си за разходка с велосипед със своя приятел, предаде Асошиейтед прес.

Двамата излязоха днес сутринта от дома си и потеглиха с колелата, следвани от служители на щатската полиция, които следяха движенията и действията на медицинската сестра на обществени места. Органите на реда нямаше как да я задържат без съдебна заповед за това.

Хикокс твърди, че няма нужда от карантина, защото не показва никакви симптоми на заболяването. Изследванията й за ебола също така се оказаха отрицателни.

Щатските власти се обърнаха към съда в опит да задържат Хикокс за остатъка от 21-дневния инкубационен период на ебола, който трябва да завърши на 10 ноември.

Това е вторият път, когато тя нарушава карантината, посочва АП. Вчера вечерта медицинската сестра излезе от дома си за кратко, за да говори с репортери, като дори стисна подадена й ръка.

Хикокс, която е работила като доброволец в Сиера Леоне за организацията "Лекари без граници", стана първият човек, който бе принуден да остане под задължителната карантина на щата Ню Джърси за хора, пристигнали на летище "Нюарк" от три определени западноафрикански страни. Тя прекара уикенда в палатка в Ню Джърси, след което отиде в дома, в който живее с приятеля си, допълва Асошиейтед прес.

Източник: БТА