Диабетиците  в провинцията нямат достъп до адекватно лечение
Диабетиците в провинцията нямат достъп до адекватно лечение / снимка: БГНЕС, архив
Диабетиците в провинцията нямат достъп до адекватно лечение
75935
Диабетиците в провинцията нямат достъп до адекватно лечение
  • Диабетиците в провинцията нямат достъп до адекватно лечение

Пациентите с диабет в провинцията нямат достъп до адекватно лечение. В Разградско, например, условията за лечение на диабетици не са променяни от 20 години и са трагични. Това съобщиха лекари и пациенти по повод предстоящия Световен ден за борба със заболяването, който ще отбележим в средата на следващия месец.

Оказва се, че диабетът засяга над 9 на сто от българите. Данните са от вече създадения диабетен регистър, който обаче, за да продължи да функционира, са необходими близо 300 000 лева годишно.

339 000 са диабетиците, които получават лекарства по Здравна каса, а общо 384 000 имат рецептурни книжки. Ако обаче към тази бройка прибавим и тези, които не се лекуват, броят на болните от диабет у нас достига половин милион. Коментира националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева: „Ако към тези цифри добавим и броя на хората с преддиабет, то бройката наистина става голяма".

Хората, които не знаят, че имат диабет, масово са от провинцията, допълва Светла Алексиева, председател на Българска асоциация „Диабет": „Стигайки до нашите членове, които са в дълбоката провинция, аз установих, че те нямат достъп до адекватно лечение. Нямат го това обучение, което го имат хората в София. Преди два месеца бях в Разградско - там е цяла трагедия. Промяната на лечението не се е случвало повече от 20 години. Диабетик, който е под някаква терапия, кара си трактора, върви си - неминуеми са усложненията".

Към момента 2010 са малчуганите с детски диабет, които се лекуват по Здравна каса. За съжаление обаче, вече се наблюдават и деца с диабет тип 2, който преди се срещаше основно при възрастните. Причините за това са начинът на живот, наднорменото тегло и затлъстяването, посочва Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет: „Все още има детски градини, в които трудно приемат децата с диабет, защото те са с това заболяване и някой трябва да носи отговорност за тях. Не могат да се делят - тези са с диабет, ние няма да носим отговорност, някой друг трябва да я носи. За всички останали - я не носим, я носим. Отговорността за мен е абсолютно еднаква".

Пациенти и лекари се обединяват в искането си да се изготви дългосрочна стратегия за борбата с диабета. Конкретното желание на пациентските организации, което би трябвало скоро да се реализира, е да се олекотят критериите по изписването на инсулин при диабетиците, които са на възраст над 18 години.