Откриха Център за майчино и детско здраве в Сливен
Откриха Център за майчино и детско здраве в Сливен / Община Сливен

Център за майчино и детско здраве бе открит днес в Сливен. Той е създаден към Медицински център „Д-р Г. В. Миркович“-Сливен  и предоставя домашни посещения от медицински сестри и акушерки на настоящи и бъдещи родители на територията на общината и областта.

„Радвам се, че откриваме Център за майчино и детско здраве в област Сливен само ден преди да бъдат отбелязани 135 години от стартирането на здравната грижа в областта и в навечерието на 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето. Защото всяко дете има равни права на достъп до здравеопазване, образование, справедливост и защита. Изключително разчитаме доброто партньорство между всички институции, професионалисти, родители, медии и бизнес да продължи в името на децата, които са нашето бъдеще, но те са тук и сега.“, каза Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

„От изключителна важност беше в Сливен да има Център за майчино и детско здраве“, каза заместник-кметът Иван Петров, който присъства днес на официалното  откриване на центъра. „Надявам се той да бъде в полза на нуждаещите се потребители на услугата и да предоставя необходимите условия за разширяване на съществуващата мрежа от услуги, които община Сливен предоставя.  Условията за удовлетворяване на потребностите на уязвими деца и техните семейства в община Сливен не бяха достатъчно обхванати и се радвам, че чрез помещенията, които община Сливен предоставя на Центъра, те ще се удовлетворят в голяма степен“, каза още Петров.

Основна цел на Център за майчино и детско здраве е да  предоставя информация, консултации, съвети и насоки за здравословен живот по време на бременност и подготовка за раждане. Психо-емоционална подготовка за родителство, основни грижи за новороденото и малкото дете. Успешно кърмене, захранване и здравословно хранене на детето. Насърчаване развитието и възпитанието на малкото дете. Справяне с проблеми със съня на бебето, храненето и трудно поведение при малкото дете, а също и достъп до различни услуги за семейства с малки деца в областта и общината.

Услугата, която се предоставя е единствена по рода си в Сливен и втора в България след тази в Шумен. Тя се осъществява благодарение на съвместен проект с УНИЦЕФ България, Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, Медицинския университет - Варна и МБАЛ „ Д-р Иван Селимински“.

В Центъра ще бъдат ангажирани 18 медицински сестри и акушерки, които ще работят на територията на цялата област Сливен. Центърът ще се състои от основен офис в Сливен, намиращ се на адрес: ул. „Стефан Караджа“ № 2, в сградата на ДКЦ – 2, а също изнесени работни места ще има и в градовете Котел, Твърдица и Нова Загора.