Манолова: Очевидно по случая „КТБ” тематичното мнозинство е ГЕРБ плюс ДПС
Манолова: Очевидно по случая „КТБ” тематичното мнозинство е ГЕРБ плюс ДПС / снимка: БГНЕС

"Очевидно по случая "КТБ" тематичното мнозинство е ГЕРБ плюс ДПС", коментира пред журналисти депутатът от "БСП лява България" Мая Манолова в отговор на въпрос.

"БСП лява България" е против оздравяването на КТБ с публични пари, заяви Манолова. Тя посочи, че са за това да бъде приложен законът и то в предвидените срокове, да не се разтакава въпросът, за да могат вложителите да получат гарантираните си депозити. Това, което прозира зад вчерашното решение на временната бюджетна комисия, е опитът на ГЕРБ и ДПС да разтакават решаването на проблемите около КТБ, каза Манолова.

Според нея е абсурдно да бъде променян законът и да бъдат възлагани ангажименти на БНБ, която е независима институция. Ако има пазарни решения - добре, но нека това се случи в предвидените срокове, защото хората си чакат парите, добави тя.

По думите й се създава впечатлението, че въпросът се бави изкуствено, за да могат да бъда извършени някои вътрешни операции, прехвърляния на вземания, на кредити.

Освен това се създава впечатление, че въпросът с решаването на случая "КТБ" ще се връзва по някакъв начин и с въпроса за съставянето на правителство, което е неприемливо и против интересите на българските граждани, включително и на вложителите в банката, каза Мая Манолова.

Попитана дали БСП ще подкрепи кабинет на ГЕРБ, Манолова коментира, че разделителните линии управляващи-опозиция, се структурират именно при създаването на правителство и приемането на бюджет. Така че не е нормално всички партии в парламента да подкрепят правителството, защото тогава, ако всички сме управляващи, ще принудим хората да станат опозиция, добави тя. Манолова припомни, че от "БСП лява България" вече са заявили, че ще бъдат опозиция.