Добричлия, който от години живее в Дания,  дари средства за паметник на ген. Колев
Добричлия, който от години живее в Дания, дари средства за паметник на ген. Колев / Дарик Добрич

Добричлията Захари Златев, който от години живее в Дания, дари 10 000 датски крони за изграждане паметник на ген. Иван Колев в Добрич. Левовата равностойност на дарението е 2541 лева. В общата сума в сметката на сдружението „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година” е 22 742 лева. Данните са изнесени на заседание на Управителния съвет на сдружението, което е ръководено от неговия председател академик Георги Марков.

В състава на УС са приети още трима души – бизнесменът Йордан Апостолов, директорът на РИМ - Добрич Костадин Костадинов и журналистът Ангел Радилов.

Обсъдена е възможността да бъде изработен отделен сайт на сдружението. Планирано е при набиране на средства за изграждане на паметника да се търси съдействието на областния управител, общинските съветници, Ротари клуб, Лайънс клуб, Майчина грижа, а също да се организират благотворителни концерти.

Захари Златев е роден в Добрич, завършва Математическия факултет на Софийския университет, следва докторантура в университета на Санкт Петербург, Русия. От 1974 година живее в Копенхаген, Дания. Занимава се с математическо програмиране на замърсяването в околната среда и на климатичните изменения. Той обича българската история и пише книги на тази тематика. Споделя, че най-интересно за него е времето преди 681 година. През май авторът представи в родния Добрич книгите си „Завръщането на Ирник", „Една прекрасна легенда за Авитохол", „Императорът с отрязания нос и българският Цезар", „Сага за младия Аспарух. Принцът на разсъмването".