Награждават учители-посланици на свободния дух
Награждават учители-посланици на свободния дух / dariknews, архив

Наградите от конкурса „Посланик на свободния дух в моето училище“ ще бъдат връчени на тържествена церемония утре в BH кафе библиотека. Конкурсът бе организиран от Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“. В навечерието на един от най-българските празници-Деня на будителите, екипът на фондацията фокусира вниманието върху учителите в Община Русе, с убеждението, че те са носители на промяната и са призвани да запалят искрата на знанието и таланта.

В рамките на конкурса ученици от всички училища на територията на Община Русе имаха възможност да номинират преподавател, който според тях е достоен да бъде отличен със званието „Посланик на свободния дух“.

В периода от 14 до 28 октомври на електронният адрес на фондация „Русе-град на свободния дух“ бяха получени 19 предложения, както от отделни ученици, така и от цели класове. Сред номинираните има двама начални учители, двама преподаватели по математика, трима-по български език и литература, преподаватели по музика, физическо възпитание и спорт, по английски и немски език, по биология, география, икономика, информационни технологии, психология и професионална подготовка.

Сред номинираните учители преобладават представители на нежния пол – 11. Предложенията са от ученици от следните училища:

СОУ „Христо Ботев“-четирима преподаватели

СОУЕЕ „Св.Константин-Кирил Философ”-един преподавател

МГ „Баба Тонка“-един преподавател

НУИ „Проф. Веселин Стоянов“-двама преподаватели

СОУ „Васил Левски“-трима преподаватели

ПГСАГ „Пеньо Пенев“- един преподавател

ПЧСОУ „Леонардо да Винчи“-един преподавател

ОУ „Алеко Константинов“-един преподавател

I ОУ „Отец Паисий“-един преподавател

ОУ „Отец Паисий“ – Мартен-един преподавател

Трима от учителите бяха предложени повече от веднъж.

Номинациите бяха разгледани от жури в състав:

– д-р Страхил Карапчански – Зам.-кмет „Европейско развитие“ и Председател на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“;

– г-жа Ирена Петрова - Директор на Дирекция „Култура и образование“ в Община Русе и Член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“;

– г-жа Мария Георгиева – Гл. експерт „Връзки с обществеността“ в Община Русе и Член на УС на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“;

– г-жа Елена Минкова – Експерт „Връзки с обществеността“ в Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

Имената на отличените преподаватели ще бъдат оповестени по време на тържествената церемония от зам.-кмета по Европейско развитие и председател на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ д-р Страхил Карапчански.