Партиите вкараха 33 законопроекта в новия парламент
Партиите вкараха 33 законопроекта в новия парламент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентарните групи вече са вкарали 33 законопроекта за обсъждане в новото Народно събрание, показа проверка на "Труд". Едва ли голяма част от предложенията ще бъдат приети, но по други поправки може да се постигне безпрецедентен консенсус.

Групата на "Атака" например депозира поправки в Изборния кодекс, които предвиждат образователен ценз за гласоподавателите и задължително владеене на български език за всеки, който иска да отиде до урните. Провалът на тези текстове е предизвестен, но друга промяна, предложена от хората на Волен Сидеров, може и да види бял свят. Става дума за въвеждане на задължително гласуване.

ГЕРБ и АБВ вече дават знаци, че подкрепят идеята, а в БСП също се появиха гласове в тази посока. "Първо трябва да обсъдим идеята, но има голяма вероятност да я подкрепим", каза пред "Труд" източник от ръководството на Столетницата. ББЦ и част от Реформаторите също подкрепят това предложение.

Иначе атакистите засега са отличници по законодателни промени - внесените проектозакони предлагат размествания и редакции на тестове в цели 40 закона.
Повечето от тях са внасят за пореден път и са познато популистки. Те включват минималната пенсия да се приравни към средноевропейската, отнемане на лицензи на ЕРП-та, нулеви ставки за хляб, лекарства и учебници, признаване на геноцида над българите в Османската империя, мораториум за цените на електро- и топлоенергията, изграждане на АЕЦ "Белене", против чуждите бази в България и т.н. Освен това се иска забрана на гейпарадите, отмяна на санкциите срещу Русия, и изцяло нов закон, с който се отменя лятното часово време.

Още в първия пленарен ден депутатите от "БСП - Лява България" внесоха предложение в парламента, с което да отпадне плоският данък за физическите лица. Доходите до 340 лв. няма да се облагат, а данъкът за заплатите от 340 до 1000 лв. ще бъде 10 % за горницата над 300 лв. При доходи от 1000 до 2000 лв. се предлага налогът да бъде 66 лв. плюс 12 % за горницата над 1000 лв., а при 2000 - 5000 лева - 186 лв. плюс 15 % за горницата над 2000 лева. Идеята е за доход над 5000 лв. данъкът да е 636 лева плюс 20 на сто за горницата над 5000 лева.

Имената, давани по време на т.нар. възродителен процес, да бъдат заличени в регистрите на ГРАО, ако гражданите са върнали старите си имена. Това е една от четирите законови поправки, внесени от ДПС. В партията получавали сигнали, че институции изисквали от българи с турски или арабски имена данни за старите им български имена, за да им издадат акт за гражданско състояние.

ДПС искат с промени в Закона за съдебната власт да се забрани на съдебните служители да изискват от граждани данни за заличени имена при издаване на свидетелство за съдимост. При нарушение глобата е от 50 до 200 лв. ДПС предлага от Наказателния кодекс да отпадне давността за престъпления, извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с т.нар. възродителен процес. Четвъртият им законопроект е за казуса КТБ.