Драгомир Николов: Балканджията е подготвен да посрещне всякакви ситуации
Драгомир Николов: Балканджията е подготвен да посрещне всякакви ситуации / Тревненска седмица

Всекидневно в Община Трявна се провеждат заседания на Общинския оперативен щаб за работа при зимни условия, чиито последни констатации са, че приоритетните пътища на територията на общината са почистени и проходими при зимни условия. Почистена е третокласната пътна мрежа в направление Кръстец, Габрово, Дряново и Вонеща вода. Проблеми с водоподаването в общината няма, а доставката на хляб до населените места се извършва по установения график. Училищата и детските градини работят при нормални условия. За това какво причини снежната стихия в Община Трявна, имало ли е в най-кризисните моменти паникьосани хора и какво предстои, е разговорът на Стефка Бурмова с кмета инж. Драгомир Николов. Публикацията е на вестник "100 вести".

- Г-н Николов, какво причини снежната стихия в Тревненския район?

- Знаете, че дърветата останаха със своята листна маса и за да не може да се пробие до някои села, причината беше не че снегоринът не успява да почисти снега, а заради падналите дървета. За наша радост, вече всичко е отстранено. Един от най-бедстващите райони - кметско наместничество Белица, става въпрос за пътя към Глутници, около 4 километра почти в гориста местност, беше пробит във вторник около 11 часа с премахване на дърветата от допълнително сформираните групи, едва след което премина снегоринът.

После и от „Енерго-ПРО“ пуснаха ел. захранването. Така че електрозахранването в Белица вече е възстановено като цяло, след това и в Черновръх и Фъревци. Мрежите средно напрежение вече са възстановени и в Станчев хан. В района на Плачковци се работи по мрежата ниско напрежение и се очаква в сряда до края на деня то да бъде възстановено там, както и в още пет населени места, където има повреди. Свлачището, образувано на пътя Станчев хан-Мръзеци, с техника на Общината и на ВиК беше отстранено. Там имаше пропаднала земна маса от над 150 кубика. Пробит е пътят и още във вторник са разнесени хранителните продукти и хляба в Станчевханския и Беличенския райони, така че животът постепенно се нормализира. Остава да се възстанови ел. захранването в района на кметство Плачковци.

- Много ли са сигналите, които постъпват от гражданите, как се справихте с шока, в който изпадат хората при подобна ситуация?

- Най-много бяха сигналите към „Енерго-ПРО“. Хората от малките населени места, до които едва на вториятретия ден можеше да се достигне, тъй като първо се почистват основните пътни артерии, след това третокласната пътна мрежа и едва тогава се отива към тях, се оказаха подготвени. Те са хора балканджии, имаха необходимите продукти, но в XXI век, в който живеем, без ел. захранване е трудно, тъй като навсякъде има хладилници и фризери, които ако не работят, всичко, което е в тях, може да се развали.

- Имаше ли паникьосани хора, както и селища, напълно откъснати от  цивилизацията – не само без ток, но и без телефонни и мобилни връзки?

- Без телефонни комуникации не е имало населени места, но най-тежко беше в района на Белица, тъй като там имаше много паднали дървета. В този район има и животновъдна ферма. В района на Станчев хан миналия ден пробивахме около 10-12 часа, тъй като снеговалежът беше натрупал над метър сняг.

- Казвате, че сред населението е нямало паника, какво означава това?

- Това означава, че балканджията е подготвен да посрещне всякакви ситуации.

- Какво предстои още?

- Предстоят възстановителни работи, пълно почистване на падналите дървета и клони. Има някои запушени водоскоци, които започваме да възстановяваме с наша техника. Убеден съм, че ще се появят и допълнителни поражения като свлачища, като допълнително паднали дървета, тъй като и в момента ние почистваме, преминаваме напред, а след нас падат други дървета. Във вторник имахме подобен случай на стария път за Престой, който предния ден беше проходим, а се наложи с автомобили на ПБЗН да разчистваме. Така че изненадите продължават.

- След дъждовете през миналата седмица в Трявна имаше големи поражения по инфраструктурата, свързана с европейските проекти, какво е положението след снеговалежите. Има ли допълнително засегнати еврообекти?

- В Градската пречиствателна станция за отпадни води пораженията са много големи, включително и разрушаването на временния мост, с наводняване на участъци, по които се работеше, със затрупана кална маса, сега не е възможно да се работи. Другият проект, свързан с по-добрата среда за живеене, изграждането на подпорна стена и улично платно край поречието, също има срутена земна маса, което се отразява върху сроковете за изпълнение. Вече получих искане, свързано с форсмажор, за удължаване срока на изпълнението на обекти от страна на фирмите. Но това може да стане не само с наше съгласие, но и с одобрението на Управляващия орган. Считам, че оттам трябва да бъде проявено разбиране, тъй като от това имат нужда не само Трявна и Габрово, а и много други общини, които изпълняват европейски проекти. От април досега - вече седми месец, непрекъснато ни сполетяват различни бедствия.