Остарели и честно сменящи се закони затрудняват аутсорсинг индустрията
Остарели и честно сменящи се закони затрудняват аутсорсинг индустрията / Guliver/Getty Images
Остарели и честно сменящи се закони затрудняват аутсорсинг индустрията
75913
Остарели и честно сменящи се закони затрудняват аутсорсинг индустрията
  • Остарели и честно сменящи се закони затрудняват аутсорсинг индустрията

Остаряло законодателство и ограничения затрудняват разрастването на аутсорсинг индустрията в България. Това заяви в интервю за Дарик радио председателят на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов.

По думите му законовата рамка, която третира наемането на специалисти от страни извън Европейския съюз, е изключително остаряла и възпрепятства наемането на персонал с уникални знания и експертиза.

„Първо трябва да доказваме, че за определената позиция не може да се намери специалист от нашия пазар, след това се кандидатства за синя карта и целия процес отнема месеци, което е немислимо“, обясни Бумов.

Друга съществена пречка според него е честата смяна на трудовото законодателство у нас и въздействието й върху осигурителните прагове, които се отразяват на конкурентоспособността на компаниите на световния пазар.

Стефан Бумов коментира и състоянието на образователната система, чиято рамка според него не отговаря на изискванията на повечето индустрии, за които са необходими високо ниво на знания и професионализъм.

Той бе категоричен, че е нужна ясна стратегия за адаптиране на учебните програми към реалностите на пазара. „Този процес задължително трябва да бъде динамичен, защото изискванията на бизнес средата се менят бързо“, обясни още председателят на Българската аутсорсинг асоциация.

(цялото интервю със Стефан Бумов, чуйте в прикачения звуков файл)