ВУМК с ново международно признание за качество
ВУМК с ново международно признание за качество / ВУМК

В продължение на 20 месеца Висше училище „Международен колеж“ (ВУМК) реализира набор от мерки по актуализация и разширяване обхвата на системата си за качество и привеждането й в съответствие с изискванията на международния стандарт ISO 9001:2008. Новата система за качество на ВУМК бе представена на 3 публични обсъждания пред студенти, преподаватели и заинтересовани страни. От друга страна, 90 служители от постоянния състав (академичен и административен) на ВУМК преминаха 5 дневно обучение за детайлно запознаване с въведените норми и процедури. Ефективността на системата за качество бе проверена чрез изследване от типа „таен клиент“, чиито констатации бяха анализирани и взети по внимание.“ – споделя Елена Костадинова, част от екипа на проекта.

Според организаторите, сред най-важните неща в следствие на инициативите за оптимизиране на качеството, във ВУМК е разработената и въведена университетска информационна система, която да систематизира поддържаната от висшето училище административна и академична информация. Не на последно място бе разяснена целта на създаване на Център за стратегически партньорства, който да изгради и поддържа ефективен диалог със заинтересованите страни – бизнес, потенциални, настоящи и бивши студенти и гражданското общество.

Доц. Тодор Радев – ректор на ВУМК представи актуална информация, свързана с признаване на качеството на висшето училище, изразено в международен рейтинг – Едунивърсал. Класацията, която включва бизнес висши училища от цял свят, поставя ВУМК сред „Отлични бизнес училища“ с континентално влияние. Отличието е обявено на между университетски форум в Истанбул през изминалата седмица, на което Международен колеж е било единственото българско висше училище - участник . Ректорът добави пред участниците в пресконференцията, че вследствие на осъществени срещи с висши училища от Северна и Южна Америка, Азия, Европа и Австралия – предстои създаване на партньорства, разширяващи възможностите за обмен на студенти и научна работа от тези краища на света.