Корупционни практики и некачествено гориво в 43% от бензиностанциите установи ДАМТН
Корупционни практики и некачествено гориво в 43% от бензиностанциите установи ДАМТН / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Държавната агенция по метрологичен и технически надзор/ДАМТН/ е констатирала отклонения от качеството в 43 на сто от горивата, които е проверила в бензиностанциите. Само до преди година нарушения са отчитани в едва 8% от проверените горива. Причина за това не е било по-високото качество на горивата, а корупционни практики в самата агенция, каза нейният председател Стефан Цанков.

В 43% от взетите проби на горива от общо 120 бензиностанции са отчетени отклонения. Броят на проверките не е над нормалния, но нарушенията са пет пъти повече в сравнение с преди година. Причина за това се оказва не влошеното качество на течните горива, а затегнатият контрол в агенцията.

Нейният председател Стефан Цанков разкри, че в звеното има редица нарушения и корупционни практики. Имало е случаи на инспектори, които предупреждават бензиностанциите, че ще бъдат проверени и в резултат на това за по-малко от 24 часа всички колонки на набелязания обект са били изпразвани.

Оказва се, че близо 20 процента от бензиностанциите у нас не са проверявани повече от десет години, защото са били извадени от сървърите на агенцията.

Инспекторите пък умишлено са допускали грешки в документацията при проверки, така че обвиненията автоматично да падат в съда.

От Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са предприели мерки за отстраняване на корупционните практики, а желанието им е да се стигне да отклонения в качеството на горивата между пет и осем процента, каквато е световната тенденция.