Варненските полицаи подкрепяли обвинената в унизителен обиск колежка
Варненските полицаи подкрепяли обвинената в унизителен обиск колежка / източник: БГНЕС, архив
Варненските полицаи подкрепяли обвинената в унизителен обиск колежка
75886
Варненските полицаи подкрепяли обвинената в унизителен обиск колежка
  • Варненските полицаи подкрепяли обвинената в унизителен обиск колежка

Варненските полицаи подкрепят обвинената в унизителен обиск Нели Върбанова, но се въздържат да го демонстрират. Това заяви за Дарик председателят на Синдикален алианс „Сигурност“ в МВР Варна Цветан Банков.  

„Когато в МВР се случи нещо, то винаги е засекретено. Началниците нищо не коментират и пазят служебна тайна, оправдавайки се, че тече проверка. Редовите служители се страхуват да коментират, за да не ги накажат“, обяснява Банков липсата на реакция от колегите на Върбанова. 

Според полицая студентката Борислава Латинова отказва да се подложи на тест с детектора на лъжата, защото е гузна.

„Върбанова се е явила доброволно на полиграф. Никой служител не може да бъде задължен да се подложи на тази процедура и това не е честа практика. Когато има обвинения срещу полицаи, обикновено адвокатите им ги съветват въобще да не дават обяснения“.

Синдикалистът не вярва, че колегите на Върбанова биха я прикрили, ако са станали свидетели на унизителния обиск, за който е обвинявана от Борислава и баща й Христо Латинов. 

„Имаше подобен случай с колега от Второ РПУ във Варна, когото уволниха много грозно. Негови колеги бяха свидетели и никой никого не го покри – напротив. Всеки от тях се страхуваше да не последва уволнения колега. Може да има покриване, но не и когато има записи“, смята Банков. Според него в интернет вече щяха да се появят кадри от обиска, каквито Латинова настоява, че има. Синдикалистът определя като съмнителни детайли в разказа на студентката твърденията й, че на публично място е било бъркано в бельото й, а блузата й е била вдигана. Момчетата, които са били с Латинова, също могат да бъдат свидетели как се държала с нея Върбанова, смята варненският полицай. 

„Като гледах интервютата със студентката, ми се стори, че тя има страх от баща си. Може и да е възнамерявала да заведе иск срещу  Върбанова“, обяснява за себе си Банков евентуалните мотивите на Латинова да разказва подобна история. Той съветва колежката си да заведе дело за клевета след края на проверката срещу нея.

Интервюто с Цветан Банков може да чуете в звуковия файл.