Да убиеш Сталин на Бойка Асиова представят в Ловеч
Да убиеш Сталин на Бойка Асиова представят в Ловеч / archive.dariknews

Книгата „Да убиеш Сталин. Спомен за Костадин Лагадинов" на Бойка Асиова ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 30 октомври, четвъртък, от 17:30 ч., съобщиха от там.

Книгата е документален разказ за невероятната съдба на един човек, минал през сибирските лагери и останал верен на идеала си. Срещата се организира с подкрепата на Издателска къща „Жанет 45". Ще бъдат представени и други книги на авторката - романът й „Яловата вдовица", получил националната награда за литература „Николай Хайтов" за 2007 г., и „Рецепта за камбана", отличена с годишната награда на Съюза на българските писатели за есеистика за 2011 г.

Бойка Асиова е родена в Разлог през 1945 г. Инженер-химик по образование, с малко практика в управление на индустриалното производство, повече от 30 години тя е журналист. Работи в няколко национални всекидневника. Печата в литературни и други издания. Автор е на 11 книги. Между тях са сборниците с разкази „Сребърна пара", „Мир вам, сто врабчета", „Мъжко можене". През септември 2012 г. романът й „Яловата вдовица" излезе на немски език в Германия.

Асиова е автор на двайсетина публицистично-документални филми, продукция на БНТ, в областта на борбите на македонските българи за национално освобождение, културното наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция. Между тях са „Жалба по Гоце", „Двата Миладина", „Живата книга", „Цената на тютюна", „Пътят за Драма", „Тайната на юдите".