Овчаров: ГЕРБ няма да получи цялата власт и след нови избори
Овчаров: ГЕРБ няма да получи цялата власт и след нови избори / снимка: БГНЕС

Ако Бойко Борисов не успее да създаде правителство, най-големият губещ ще бъде ГЕРБ, защото той и на следващи избори няма да получи това, което иска - пълно мнозинство и цялата власт. Това коментира Румен Овчаров в интервю за предаването на Дарик „Междуредие". Той беше категоричен, че БСП не може и не трябва да става параван на новите стари задкулисия.

Час преди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да обяви от парламентарната трибуна три варианта за правителство с различна продължителност на работа и дори да изрече, че е готов да не е премиер в новия кабинет, бившият министър от левицата коментира, че правителство ще има, но той се притеснява за експертния му потенциал. Защото такъв според Овчаров не са показали нито ГЕРБ по време на управлението си, нито пък реформаторите имали такъв потенциал, който се коментира или внушава.

В ситуацията, в която се намира България, грубата политизация на правителството, включването само на партийни фигури в кабинета, ще бъде изключително опасно, предупреди още в ефира на Дарик Румен Овчаров.

Чуйте интервюто с Румен Овчаров

Не мисля, че парламентът е изправен пред някаква сериозна драма. Съвсем изкуствено Бойко Борисов и ГЕРБ се опитват да ни поставят в някаква изключително тежка ситуация, в която видите ли няма никакво решение. И те сега с много дълбоко замисляне търсят някакви кой знае какви скрити ходове. Това, че са 8 групи в парламента - ами те бяха и 7 преди два парламента. Въпросът е, че трябва да се намери обща платформа, върху която да се изгради правителството.

Бойко Борисов и ГЕРБ тръгнаха от много добра стартова позиция - с тези преговори, със смяната на преговорния екип. Борисов е човекът, който създаваше визията на ГЕРБ като силов играч и на самия Бойко Борисов като човекът, който с юмрук и сила решава всички проблеми. Жените, дамите, трите грации разговарят с всички, много красиво, много продължително, изслушват ги и т.н. Само че се оказа, че трите грации малко не са си разбрали ролята, защото започнаха малко грубичко да отсвирват тези, които предварително си бяха решили да отсвирват, а на други да им казват, че може, но не така както вие си мислите, а както ние ви кажем. Т.е. опитваха се да пресъздадат бойковския маниер на работа - когато говориш с мен, ще слушаш, само че по малко по-нежен начин.

Много ми се ще Бойко Борисов и ГЕРБ да са разбрали, че в политиката най-важното е компромиса. Ако Бойко не успее да създаде правителство, най-големият губещ ще бъде ГЕРБ, защото той за трети път няма да получи това, което той иска, а той иска народът да му даде цялата власт. Той не я получи нито 2009 г., въпреки тежкото съдействие на Ахмед Доган, той не я получи и през 2013 г.

Мнозина казват, че на нов предсрочен вот пък може...

Не, не мисля. Даже съм сигурен, че няма да стане. Не я получи и сега, въпреки натиска, въпреки протестите. Всъщност той на тези избори получи това, което толкова дълго искаше - той получи предсрочните избори, получи убедителната победа. Само че тази убедителна победа не се оказа така както той си я представяше - минимум 110 депутати и си управляваме както си управлявахме през първия мандат.

Трябва да разбере, че ситуацията в страната е друга. Той няма да получи пълно мнозинство в Народното събрание и на следващи избори. Ако не създаде правителство, ще докаже, че не е способен да дели власт, че не е способен да дели отговорности, а иска просто да го подкрепят.

Затова ли беше и този призив на Борисов в неделя. Всъщност вие какво разбрахте след срещата между лидерите на ГЕРБ и БСП?

Много е смешничко - ти ще станеш шеф на НС, пък ние ще си направим правителство и вие ще ни подкрепяте. Това да го предложиш на единствената лява партия, с която коренно се разминавате по визията си за управление на държавата, на практика по всички проблеми, е най-малкото наивно.

Мнозина обаче биха казали, че това все пак е някаква стъпка в развитието на Борисов, защото преди една година такова нещо не можехме да си представим да чуем. Може би сега става дума за осъзнаване на реалността?

Той осъзнава реалността от собствения си интерес. Има да решава определени проблеми - смята, че БСП е най-безобидния партньор, с който може да реши тези проблеми, който ще му донесе най-малко негативи. Говори за голяма коалиция. Аз не виждам с какво ще бъде по-малка коалицията с ДПС, с които те имат пълно съвпадение по всичките си програмни визии. Но не - с ДПС ние не искаме, защото ДПС било участвало в анти-ГЕРБ коалиция. А БСП къде участва?!?

В края на миналата седмица публиката остана с впечатление, че почти е сглобена коалиция - ГЕРБ, РБ, ПФ. Това, което каза в неделя Борисов какво е - страх да понесе цялата отговорност ли крият думите му или опит за презастраховка? Не успях да разбера дали лидерите според него трябва да се включат като министри в кабинета или...

Предлагам ви много да не се задълбочавате в това конюнктурно говорене на Борисов, защото то се променя. Знакът до момента е, че Бойко Борисов иска подкрепа за управление, в което обаче управление решенията да ги взема той.

Защо са му тогава тези министри политически фигури?

За да се сподели впоследствие отговорността от доста неприятните решения, които така или иначе ще трябва да бъдат вземани. Но има и още нещо. Ако има нещо, от което се притеснявам, то не е това, че България ще остане без правителство. Напротив - мисля, че рано или късно и то по-скоро рано правителство ще има.

Притеснявам се от експертния капацитет на фигурите, които ще влязат в това правителство. Защото ГЕРБ не показа експертен потенциал по време на управлението си, не показа и концепция на управлението, разбиране на управленските процеси. Илюзията, че такъв потенциал има в РБ според мен е малко преувеличена, да не говорим пък за ПФ.

Така че ако има нещо, от което ние българите да се притесняваме, от е именно тази пък груба политизация на правителството. Ако пък вкараме само политици, лидери, просто за ситуацията, в която в момента се намира държавата, това ще бъде изключително опасно. Работещият модел е експерти с явна политическа отговорност за своите действия. Разбира се, ако имаме политици, които да са експерти, това е също много добър вариант, но за съжаление аз много много не ги виждам.

Чудя се дали не е потвърждение на онази приказка, че трябва да внимаваме какво корим и на какво се подиграваме, фактът, че Борисов не изключи кабинет тип „Орешарски"?

Какво значи тип „Орешарски"?!? Кабинетът „Орешарски" беше явно политически подкрепен от две партии. Друг е въпросът, че зад явната политическа подкрепа, се криеше неявно дърпане на конци от икономическа групировка. Ако Борисов смята да създава отново такъв кабинет, по-добре - не, благодаря! Няма какво да чакаме до юли, да си правим още утре избори! Но отново повтарям, че на тези избори губещият ще бъде ГЕРБ.

БСП трябва ли изобщо да размишлява на темата нужен ли е компромис с вече заявената роля на опозиция?

БСП винаги трябва да разсъждава по този въпрос. Няма позиции, които да са вечни за една политическа сила, но в тази ситуация в момента БСП няма никаква логика, поради която да участва във властта. БСП е единствената й партия, която освен присъщата на всички партии жажда за власт, има и нещо, която я разделя от всички останали партии и това е някакъв идеал, някаква кауза, заради която хората продължават да гласуват за нас. Прегръдка с ГЕРБ сега, само няколко месеца след като ние се кълняхме, че правим избори, за да не допуснем Бойко Борисов на власт. Сега да започнем да се кълнем, че правим всичко възможно да подкрепим Борисов - извинявайте, но чак такъв подскок няма да можем да обясним на избирателите си.

Трябва ли по-дълбоко да се гледа на онова, което ни се показва като разговори и то през призмата на проблемни теми като КТБ, бюджета, „Южен поток"? Какво стои зад паравана на разговорите, може ли някоя от тези теми да е онази широка основа, която да катализира съставянето на правителство?

Напротив - до момента точно тези казуси са противоречията, които разделят. Затова и БСП по един от тези казуси е най-желаният партньор. Това е казуса „Южен поток". Но аз отново повтарям БСП не може да стане нов параван. Не бива и няма да стане.

Нов параван на кого?

Нов параван на нови задкулисия, които зад гърба на БСП ще си реализират икономическите интереси да кажем в „Южен поток".

Те не са ли стари тези задкулисия?

Е, старите са. Параванът е малко обновен, но отново задкулисните играчи са си същите.

Нещо не се ли промени зад паравана обаче покрай случая с КТБ?

Не искам да гледам задкулисието, за мен е важно това, което се случва на сцената. Искам да съм сигурен, че БСП вече не е параван на никого и няма да участва повече в подобна роля.

А в случая КТБ с днешна дата виждате ли място изобщо за правене на усилия от страна на политиците? Виждаме това прехвърляне на проблема между БНБ и политиците.

Ние с КТБ направихме, това което правим с всеки един проблем, който възниква в България. Всякакви знайни и незнайни герои, заинтересовани и много заинтересовани хора, раздават оценки на ляво и на дясно, така че сега в крайна сметка не можем да кажем кое е вярното и кое не е вярното. Одиторите били такива, одиторите били онакива - сега ще търсим някаква нова фирма, която ще разследва. Какво ще ми разследва тази фирма?!? Трите най-добри одиторски фирми в сферата на банковия надзор ти дават доклад - да, той може да не е идеален, може методиката да е сменена. Но сега ние отново да подхвърляме всичко на съмнение и да започваме отначало - извинявайте, вече започва да ми идва много!

С КТБ в един момент трябва да се вземе решение. Решението юли месец беше едно, сега вече според мен решението от юли вече е невъзможно. Юли месец не бяха изчерпани напълно и доверието на хората и възможностите на държавата да се намеси. Ако тогава се беше действало бързо, можеше да бъде спасена банката. Сега, в тази ситуация - държавата да се набута и да пълни една дупка от 4 милиарда, това са 5 процента от БВП, 15 на сто от бюджета на страната, грубо го казвам.

Пресилени ли са обаче страховете, че един фалит на КТБ първо ще раздруса банковата система, че косвените щети от това ще бъдат сериозни за икономиката?

За коя точно икономика?!? Стига сме се плашили с тези неща. 80 процента от фирмите, които са вземали кредити, са фирми, които са свързани с Цветан Василев. Това, че има няколко дружества като „Топлофикация"- София и няколко държавни фирми - държавата, ако ще трябва да им помага, по-добре да им помогне направо на тях директно, отколкото да налива десетки пъти повече пари.

Можеше да се търси и схема, по начина, по който беше решен въпроса в Кипър - част от големите депозити да бъдат прехвърляни в акционерен капитал. За да имат и те някакво съучастие и да се раздели отговорността. Сега вече какво да се направи?!? Не виждам никаква логика повече да се протака ситуацията.

Въпросът е дали БНБ или политиците ще сложат кръстчето?

Не, по закон трябва да го сложи БНБ. Те донякъде са прави да питат политиците „Ще поемете ли отговорността вие? Ще хвърлите ли 4 млрд. или няма?". Въпросът е, че през този период от време не се знае какво става с активите на банката, как се сменя собствеността им.

ДПС обяви, че внася закона за КТБ, изготвен от Цонев и Пеевски.

Не съм запознат с този законопроект. Ако въпросът е само да се покаже кои са получателите на кредити и кои имат депозити по преференциални лихви в банката, добре - ще задоволим отново любопитството и ще позлорадстваме на гърба на някого. Въпросът е, че поне първата версия на този законопроект, която юли готвеха Йордан Цонев и Владислав Горанов някъде на потайни места, тя предвиждаше и специален закон за спасяването на банката. Не мисля, че с държавни средства оттук нататък трябва да се спасява банката.