Акция „24 часа контрол на скоростта ще се проведе на 29 и 30 октомври
Акция „24 часа контрол на скоростта ще се проведе на 29 и 30 октомври / archive.dariknews

На 29 и 30 октомври на територията на цялата страната ще се проведе полицейска операция „24 часа контрол на скоростта". В рамките на денонощие ще се извършва тотален и постоянен контрол на скоростта на движение на моторните превозни средства по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е първата по рода си в България и част от предприетите от Пътна полиция мерки за подобряване на пътно-транспортната обстановка в страната. Тя се прилага успешно в някои водещи европейски държави, сред които Германия.

От анализа на ГД "Охранителна полиция" става ясно, че голям дял от тежките пътни инциденти със загинали и ранени на пътя се дължи на превишената или несъобразената с пътните условия скорост. Подобна е ситуацията и в останалите държави от Европейския съюз.

Припомняме, че от 17 октомври на електронен адрес- safetyroads@mvr.bg гражданите могат да подават предложения за местата за извършване на контрол на скоростта. Събраната информация ще бъде анализирана от териториалните структури на Пътна полиция и такива места ще бъдат включвани като точки за контрол.