ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СЛИВЕН!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СЛИВЕН! / Дарик Сливен, архив

26 октомври е празник на Сливен. Днес се почита паметта на Свети Димитър. Празничната програма в Сливен ще започне със Света литургия в катедрален храм "Свети Димитър" в 8,30 ч. В 9.30 ч.в Къщата-музей „Добри Чинтулов” ще се състои ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” в паметната лауреатска книга. Валентина Радинска е носителят на голямата награда на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г.

По програма проявите днес продължават в 10.30 ч. на пл. „Хаджи Димитър”, където ще се състои тържествена церемония по повод празника на Сливен. Ще бъдат издигнати националното знаме, знамето на Сливен и ЕО приветствие по повод празника ще произнесат ръководители на институции, общественици. Ще бъде отслужен Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В 10.30 ч. в зала „Васил Левски” започва Открития национален турнир по спортни танци „Купа Сливен 2014 г.”.

Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен в Тракия и Македония. В народния календар честването на Свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев. Този ден е известен също и като Митровден или Разпус. С него завършва периодът, за който се наемат сезонните работници - говедари, овчари, ратаи. Започва и спазаряването на работници за следващата година.

Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. "миши празници" на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и имотен човек вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето "се отваря" и заровените жълтици проблясват със синкав пламък. Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил, покровителя на отвъдния свят, на умрелите предци.На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци. На този ден празнуват своя имен хората с имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци.