Всички бедстващи на Беклемето са спасени, колите им остават в снега
Всички бедстващи на Беклемето са спасени, колите им остават в снега / снимка: БГНЕС

Всички бедстващи на Беклемето са спасени и прибрани на топло в Сопот, но колите им остават в снега. Това каза областният управител на Пловдив област Розалин Петков, който присъства лично на спасителната акция.

С помощта на автомобили на противопожарната охрана и на тежка техника на 61-ва Стрямска механизирана бригада спасителите достигнаха до затрупаните коли и взеха хората. Те са 23-ма и повечето са от Плевен, уточни Петков.

Чрез кметовете на Сопот Веселин Личев и на Карлово Емил Кабаиванов спасените ще бъдат настанени в мотел край Сопот, има готовност при недостиг на място една част от тях да бъдат настанени и в помещения на бригадата. За всички има осигурена и топла храна.

Те са тръгнали от Северна България, преди да бъде затворен проходът, и на върха ги застига силна бuря и виелица, коментира Розалин Петков. Много бързо пътят и колите са били затрупани със снежни преспи, високи около 5 м, пътят е бил отцепен и от много нападали дървета, които спасителите е трябвало да разчистят, за да стигнат до бедстващите.

По-рано днес от снежната схватка на Беклемето бяха спасени четири автобуса и десетки леки автомобили.

Източник: БТА