Русия минава тази нощ за постоянно на зимно часово време
Русия минава тази нощ за постоянно на зимно часово време / снимка: Guliver/Getty Images

Русия минава тази нощ за постоянно на зимно часово време, слагайки край на експеримент, който продължи три години и по време на който беше целогодишно на лятно време, предаде АФП.

Страната връща също модела на 11 часови зони, които се простират от Камчатка в Тихия океан до анклава Калининград на границата с Евросъюза и бяха намалени на 9 зони от бившия президент Дмитрий Медведев.

Една от главните промени през президентския мандат на Медведев беше въвеждането през 2011 г. на постоянно лятно часово време с аргумента, че смяната му нарушава биологичния ритъм на хората. Тогава повечето от руснаците възнегодуваха, тъй като се
налагаше да стават един час по-рано в тъмните и студени зимни утрини.

През юли президентът Владимир Путин подписа закон, който сложи край на новата система и върна часовниците на зимното време за постоянно (3 часа след Гринуич).

АФП припомня, че Крим прие московското време през март, след като бе анексиран от Русия. Беларус също последва Москва и мина на постоянно лятно време през 2011 г., но сега президентът Александър Лукашенко отказва да върне зимното време. Украйна предпочете системата на зимно и лятно време, допълва АФП.

Източник: БТА