Порошенко призова да продължи прозападния курс на Украйна
Порошенко призова да продължи прозападния курс на Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Украинският президент Петро Порошенко призова украинците да изберат мнозинство, което да продължи с проевропейския курс на страната, да приложи реформи и да скъса със съветското минало, предаде Ройтерс.

Призивът Порошенко отправи ден преди парламентарните избори в Украйна. Очаква се утре големият победител от вота да бъде политическият блок на държавния глава. „Без такова мнозинство в парламента президентската ми програма, в която милиони украинци повярваха, ще остане само на хартия”, каза президентът в телевизионно обръщение към украинския народ.

Порошенко изрази надежда, че изборите в Украйна утре ще допринесат за прочистването на парламента от лоялни хора на сваления украински президент Виктор Янукович. Изборите ще дадат и легитимност на прозападното ръководство на Украйна срещу натиска на Русия, посочи той.

Порошенко добави, че всяко коалиционно споразумение в новия парламент трябва да доведе до разработването на ясен план за реформи и прикани партиите, сключващи такова споразумение, да не правят само „сладки обещания” в замяна на министерски
постове.

Относно кризата в източната част на страната, Порошенко подчерта необходимостта от намирането на политическо решение, допълва ТАСС.

Източник: БТА