Кметът на италиански град предложи пускането на специални автобуси за роми
Кметът на италиански град предложи пускането на специални автобуси за роми / снимка: БГНЕС, архив

Кметът на малък италиански град в областта Пиемонт предложи пускането на специални автобуси за ромите в неговата община. Инициативата предизвика критики от опозиционери, които виждат в това расова сегрегация, каквато едно време са наблюдавали в Южна Африка, съобщи АФП.

Клаудио Гамбино, кмет от Демократическата партия на град Боргаро Торинезе, разположен в близост до Торино, съобщи тази седмица, че иска отделни автобуси за ромите по линията 69, защото 600-те роми, живеещи в лагер в покрайнините на градчето му притеснявали жителите на Боргаро Торинезе от над 20 години.

Той обясни, че в автобусите ставали кражби и други леки престъпления. За последно момиче било нападнато от роми в един от автобусите по линия 69 и те й остригали косата, без никой от останалите пътници да посмее да се намеси, допълва в. „Стампа”.

Общинският съветник от партия „Левица, екология, свобода” Луиджи Спинели подкрепи инициативата и предизвика неодобрението на лидера на партията си Ники Вендола, посочва АФП.

Депутатът от Демократическата партия Микаела Кампаня заяви, че партията е предупредила Гамбино, че маргинализацията не е решение и че да се отговори на насилието с изключване няма да реши нищо.

Предложението на кмета бе приветствано от антиимигрантската партия „Северна лига”, чийто депутат Роберто Калдероли поздрави Гамбино за идеята.

Източник: БТА