Поетичен спектакъл и изложба в „Кръстатата казарама
Поетичен спектакъл и изложба в „Кръстатата казарама / Община Видин

Творци от България, Гърция, Сърбия и Македония показаха свои картини и четоха стихове в музей „Кръстата казарма". Изложбата и поетичният спектакъл „Вечер на Кавафи" са част от Дните на Балканската култура под наслов „Приятелството е изкуство".

Събитието бе открито от Емилия Трифонова, председател на клуб ЮНЕСКО за литература, изкуство и наука - Гърция. Тя изрази убеждението си, че посетителите ще се чувстват много комфортно тук, заобиколени от прекрасните произведения на изкуството. След което даде думата на заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова да приветства участниците в Дните на Балканската култура. „Радвам се, че в навечерието на духовния празник на нашия град - Димитровден сме домакини на такива талантливи творци. Пожелавам на всички, които се включиха в инициативата на Община Видин незабравими мигове в нашия град и успешно представяне" - каза Борисова.

Поетичен спектакъл и изложба в Кръстатата казарама"
netinfo

Вечерта започна с демонстрация на таланта на сръбската художничка Станче Ракич, която е родена в Скопие, но сега живее и твори в град Ниш. Тя е носител на редица международни награди и автор на няколко самостоятелни изложби. Ракич рисува с ръце и пред погледа на зрителите оживяха няколко прекрасни творби. Художничката подари новосъздадените картини на Община Видин, музея „Кръстата казарма" и Регионалната библиотека „М. Георгиев".

На фона на платната поети рецитираха свои произведения, които след това бяха представени в превод на български език. Начало на поетическата вечер даде Спиридула Витуладити от Гърция.

На изложбата можеха да бъдат разгледани още бижута, творение на Миглена Христова и гоблени, изобразяващи ликовете на български владетели, изработени от Диляна Димитрова.  Дните на Балканската култура се организират в рамките на празниците, посветени на Димитровден, като в тях се включиха около 15 художници, поети и музиканти.

Поетичен спектакъл и изложба в Кръстатата казарама"
netinfo