Ситуацията в Хасковско бавно се нормализира
Ситуацията в Хасковско бавно се нормализира / netinfo

Обстановката в Хасковско бавно се нормализира, въпреки че нивото на реките е все още високо, съобщават от Областната противопожарна служба. По обяд дъждът в областния град спря, няколко часа по-късно отново заваля, но съвсем слабо и с прекъсвания.


Преди обяд река Хасковска преля и наводни Зеленчуковия пазар и съседните улици. От общинската администрация обясниха, че преливането е станало, когато нивото на реката се е изравнило с отводнителните шахти. В момента водата в района вече се е оттекла.


Главният път Е - 80, който в ранния следобед бе затворен в участъка между селата Бяла река и Върбица, вече е отворен.

В димитровградското село Добрич река Банска преля и скъса два моста. Реката отнесе кошери и селскостопански животни. В хасковското Клокотница положението също бе тежко - там се събират 3 реки, които бяха излезли от коритата си. Селото бе наводнено и някои от улиците бяха буквално изровени от водата.

Общо около 50 души са били евакуирани с лодки и противопожарни машини от Хасково и селата Въгларово, Татарево, Добрич и Клокотница. Между тях 16 младежи от Дом „Асен Златаров”. В града бе сформиран кризисен щаб, който работи и в момента.

Ситуацията в Хасковско бавно се нормализира
netinfo

На места в централната градска част ел.захранването бе прекъснато, в по-голямата част то е възобновено. От електроразпределителното дружество обясниха, че токът е бил спрян умишлено с превантивна цел, докато се отводнят засегнатите трафопостове.

Над 90 литра дъжд на квадратен метър се изсипаха през нощта в Хасково. От местната Метеорологична обсерватория съобщиха, че утре валежи в града ще има, но слаби и с прекъсвания, а в понеделник няма да вали.

Наводнените мазета, къщи и дворове в областта обаче са десетки. Огнеборците от Областната противопожарна служба са впрегнали целия си ресурс в отводняването.