Атрактивни експозиции ще привличат туристи на Трапезица
Атрактивни експозиции ще привличат туристи на Трапезица / DarikNews.bg, архив

Атрактивни експозиции ще привличат туристи на Трапезица. „Те ще включват различните дялове от бита и културата на Второто българско царство", каза Константин Тотев, който е сред археолозите, проучващи историческия хълм. Той посочи, че експонатите ще бъдат находките, открити в некрополите и църквите в крепостта. „Изпълнителите ще бъдат стопаните на експозицията, а тази задача вероятно ще бъде възложена на търновския музей. Част от откривателите също трябва да подскажат вижданията си", добави археологът.

Книги, паметници на каменната пластика и керамика ще бъдат само част от находките, които ще бъдат показани в музея на Трапезица. Според Тотев проблем обаче ще бъде експонирането на фрагментираната стенопис.

„Югоизточната кула може да се превърне в музей на въоръжението. Всеки от откривателите иска да покаже себе си в една експозиция, а има материал от всички обекти", сподели вижданията си Константин Тотев. Той изрази надежда всички находки от Трапезица да бъдат събрани на едно място. „Например, имам открит един хубав кръст. Едната му половина е в музея в София, а другата е тук. Трябва да се преодолеят парадоксите между институциите", каза още археологът.