Кметът на Габрово обяви бедствено положение заради зимната обстановка
Кметът на Габрово обяви бедствено положение заради зимната обстановка / снимка: БГНЕС

Заради тежката зимна обстановка към 14.00 ч. днес кметът на Габрово Таня Христова е обявила бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Въведен е в изпълнение общинският план за защита при бедствия и са мобилизирани всички структури, ангажирани с неговото изпълнение. В администрацията в Габрово от тази сутрин работят общинският съвет за сигурност и щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Обилният снеговалеж продължава. Без ток заради аварии вече са над 50 села и пет градски квартала, а междуградският транспорт към Севлиево и към Велико Търново е спрял, съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Силно затруднено е движението на автомобилите по общинската пътна мрежа - както по градските направления, така и по пътищата към селата. Общината организира транспортирането на 45 души, между които и 20 ученици. Те са останали на гара Съботковци след прекъсването на движението на влаковете по това направление заради паднали на железопътната линия дървета и клони.

Снежната покривка в планината е около 50 см, вятърът навява преспи, а видимостта е силно ограничена. Проходът Шипка се почиства и се опесъчава с 20 машини на областното пътно управление.

Източник: БТА