Валери Симеонов е изненадан от промяната в позицията на ГЕРБ
Валери Симеонов е изненадан от промяната в позицията на ГЕРБ / Дарик Бургас

„Снощи научихме, че има промяна в позицията на ГЕРБ, въпреки че преди дни се съгласихме за подписване на програма за отговорно управление. Не мога да кажа дали ще променим позицията си да не участваме с министри, въпреки че имаме решение да не участва с политически лица в правителството". Това каза в предаването „Седмицата" по Дарик съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Снощи в интервю за БНТ Цецка Цачева заяви, че желанието на ГЕРБ е Патриотите да участват в правителството, тъй като формулата за управление, която е успешна според ГЕРБ, е политически кабинет със споделена отговорност.

„По време на разговорите с ГЕРБ ние се обединихме около съставянето и подписването на програма за стабилно управление и малко съм изненадан от промяната в позицията на ГЕРБ. Научих от медиите за това и все още нямаме отговор по този въпрос, тъй като решенията при нас се взимат колективно. Ако има официално позиция на ГЕРБ по този въпрос, ще преразгледаме нашата позиция по време на заседанието на политическия съвет в неделя. На този етап нашето решение е да не участваме с министри. Мотивът е, че едно директно участие в правителство на партия с мандат за съставяне на правителство, в случая ГЕРБ, това може да бъде тълкувано като отстъпление на нашите позиции за желание за собствено управление, каквото сме изразили в кампанията преди изборите", каза Симеонов.

По думите му правителството трябва да бъде от експерти и тогава те биха предоставили специалисти за министри.

 

„По време на цялата кампания ние издигаме тезата за правителство от специалисти, което няма да бъде партийно оцветено, а ще бъде съставено от хора, които са специалисти в конкретната област и по възможност са минали през бизнеса. Нямаме претенции за личността на човека, който ще бъде премиер, както и за състав