Евакуирани хора от бургаската вилна зона „Черница”
Евакуирани хора от бургаската вилна зона „Черница” / снимка: БГНЕС, архив
Евакуирани хора от бургаската вилна зона „Черница”
75793
Евакуирани хора от бургаската вилна зона „Черница”
  • Евакуирани хора от бургаската вилна зона „Черница”

Бедствено положение обяви кметът на Бургас Димитър Николов. Над цялата област се излива пороен дъжд, няколко пътища са прекъснати.

Всички пътни настилки в Бургас са под вода. Особено сериозно е положението в комплекс „Меден рудник”, кварталите „Победа”, „Акациите” и селата Извор и Маринка.

От вилно селище „Черниците” са евакуирани хора, спасителен екип издирва изчезнал овчар в района на Маринка. Затворен за движение е пътят Бургас - Созопол. Пътуване на юг от Бургас не се препоръчва. Не се преминава в участъка от разклона за село Извор до самото село. Затворен е пътен възел „Юг” към жилищен комплекс „Меден рудник” заради излизане на водите от езерото Вая.

Скъсана е брегозащитна стена пред почивна станция „Мак - Габрово” в местността „Косата”. Заради естествения ход на морската вода към езерото е изградена временна дига с чували, пълни с пясък.

Прекъснати са отсечките Ново Паничарево - Ясна поляна и Приморско - Ясна поляна. Там река Ропотамо е преляла. Движението по пътя от Бургас за Средец се отбива през квартал „Горно Езерово” и село Черни връх.

Няколко язовира в Бургаско, са пълни и се очаква да прелеят.

Главните улици в Поморие са залети, работи се по отводняването им, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Бургас. Не може да се пътува по пътя Приморско - Созопол и в двете посоки. Непроходим е и пътят от средецкото село Драчево до Аврамов мост.

В Средец има наводнени къщи. Кметът свика кризисния щаб, за да бъдат набелязани мерки за справяне със ситуацията. В по-ниските места на Средец се е наложила евакуация на трудноподвижни хора.

В царевското село Кости улиците също са наводнени. Повишено е нивото на река Велека. Засега в тези три общини не са обявили бедствено положение, няма и сигнали за издирвани или пострадали хора.